We mogen de spijbelende klimaatjongeren wel dankbaar zijn. Wij waren het gewoon vergeten dat het kon en dat het mocht. Je hoeft dus helemaal niet  online je gal over de wereld heen te kotsen als je het ergens niet mee eens bent.  Als je vindt dat het anders moet dan hoef je geen trollenleger in te huren om zoveel mogelijk “vind ik leuks” voor je actie te scoren. Voordat het internet er was maakten wij ook gebruik van  Artikel 9 van onze prachtige grondwet. Het recht om te demonstreren. 

Het is niet zo gek dat je Artikel 9 een beetje in de vergetelheid is geraakt. 

Na de val van de muur kwam het neoliberalisme goed op stoom. De burger werd consument en de overheid hevelde steeds meer taken over naar de markt. De overheid werd kleiner en kleiner en om al het werk aan te kunnen werd er gesproken over handhaven van plichten  maar gezwegen over rechten. 

Ik kan me niet herinneren dat er ooit een Postbus 51 spotje is geweest die ons in jip-en-janneketaal vertelde hoe gemakkelijk,  heerlijk en bevrijdend het is gebruik te maken van het recht om te demonstreren. Als je als overheid grondrechten gaat promoten dan  schiet je in de eigen voet.  Rechten moeten worden gefaciliteerd en dat kost geld en capaciteit. Precies de twee dingen die er niet zijn. Volgens mij is het altijd zo geweest.  Op ons Nederlandse wapen staat niet voor niets  “je maintiendrai”, ik zal handhaven en niet “je faciliterai”, ik zal faciliteren.

Dankzij onze klimaatjongeren staat Artikel 9 weer met stip op 1.  De boeren, de bouw en het onderwijs laten zien dat demonstreren weer hot is. Ik kan iedereen aanraden om één keer gebruik te maken van dit fantastische grondrecht. Beleef één keer de democratie in optima forma. Beter dan de Efteling en gratis. Enkele tips . Bedenk een onderwerp waarvan jij altijd al hebt gedacht, dat moet anders. Verzin een pakkende leus. Je wilt de publieke opinie beïnvloeden dus je leus moet positief zijn. “Voor vrede” klinkt veel beter dan “Tegen oorlog” . Pak een oud laken en schilder daar de leus op. Begin niet te groot anders past het laatste woord er niet meer op en dan snapt niemand waar je “voor” strijd.

Nu komt de grootste uitdaging: “Hoe ga ik zeggen wat ik vind.”

 Anders dan op internet waar je  scheldend, dreigend en tierend actie voert, vraagt de straat om een andere aanpak. Wil je graag je boodschap op straat kwijt en niet  je voortanden dan is het slim om niet zomaar wat te roepen of iemand te beledigen, zoals je online gewend bent.  Probeer een toon te vinden waardoor je niet meteen de komende jaren persoonlijke beveiliging nodig hebt als je boodschappen wilt doen.

Voor demonstranten die nooit op de goede woorden kunnen komen heb ik ook nog een tip. Je moet wel voor 1982 geboren zijn.  Ga naar het gemeentehuis met je B-rijbewijs en laat gratis je T-rijbewijs bijschrijven.. Nu kun je een tractor huren zonder ooit op een tractor te hebben gereden. Ik zou niet meteen beginnen met het grootste model. Je zal merken dat een tractor rijden makkelijker is dan een tractor parkeren of op tijd te remmen.  Maak tijdens je actie geen gebruik van Google maps.  De snelste weg hoeft niet de weg te zijn van de meeste verkeerschaos. Wedden dat er naar je wordt geluisterd. Wat een prachtig recht. Heel veel plezier.

Jan van Piekeren nov 19   

Geef een antwoord