Nu alle kappers overuren maken om het moreel van Nederland op te krikken, de pedicuren bijna niet door de berg eelt heenkomen, en alle mee-eters weer worden uitgeknepen, zullen we snel weten of we geen nieuwe piek hebben veroorzaakt. Ik dacht dat hoop altijd iets voor de Bijbelbelt was, maar ik moet toegeven dat ik ook aan het hopen ben. Laten we hopen dat mijn hoop geen valse hoop is. Hopelijk gaat het goed met het aantal ziekenhuisopnames, want dan kunnen we vanaf 1 juni weer optreden, met maximaal 30 personen in de zaal, inclusief personeel en artiesten.

“Zonder publiek is er geen zak aan”

Tijdens de lock-down hebben we een aantal online optredens gedaan. Het blijft raar om naar een laptop te zingen en met je handen onder de tafel, voor jezelf te klappen. Als ik heel eerlijk ben is er zonder publiek geen zak aan. We zijn gewend en verwend om er samen met het publiek een leuke avond van te maken. Ik zeg vaak aan het begin van de voorstelling: ”Mocht u aan het eind van de avond depressief naar huis gaan, dat kan ons dat geen zak schelen, wij knappen er zelf altijd enorm van op!” Daar is geen woord van gelogen. Vaak rijd ik, samen met Johan, een beetje duf van de avond ervoor, als twee oude mannen naar een optreden toe en zijn we tijdens de terugreis weer twee jonge honden. Vol van een toffe avond.

“nu” is voorlopig voltooid verleden tijd

Voor C. was het altijd weer spannend hoeveel mensen er in de zaal zouden zitten. Er was namelijk al lang een trend gaande. Steeds meer mensen hadden helemaal geen zin om al twee weken van te voren een kaartje te kopen. Stel je voor dat je op de avond zelf helemaal geen zin meer had, dat je toch liever een hapje ging eten of een Netflix-serie weg wilde tikken, dan zat je mooi met dat kaartje. Nee, als je “nu” zin had om bij Van Piekeren een beetje mee te lallen, dan ging je er “nu” heen. Ik heb een verrassing voor je; dat is voorlopig voltooid verleden tijd.

Als je “nu” naar de kapper, ergens een hapje eten of naar een optreden wilt, zonder afspraak of reservering, kun je het vergeten. Als je niet twee weken van te voren een plekje op een terras regelt, wordt het toch een biertje van de supermarkt. Als je nu niet snel reserveert bij een kapper, dan zullen je selfies de komende maand, nog steeds geen likes opleveren.

Vanaf 1 juni gaan we los

En wij mogen vanaf 1 juni spelen voor maximaal 30 mensen inclusief personeel, artiesten, en anderhalve meter afstandscriterium. Het raadsel waar veel zalen in Nederland een antwoord op proberen te vinden is:” Hoe krijg ik honderd mensen in een zaal waar maar 30 mensen mogen zijn?” Volgens mij moet je voor het goede antwoord, naar de Efteling, Zij doen het al jaren. De doorlopende voorstelling.

Op 1 juni gaan we, op z’n Eftelings, in de Kargadoor, waar we al vier seizoenen, iedere laatste vrijdag van de maand ons “Utregticana” muziekavondjes organiseren, een doorlopende voorstelling doen. Iedere 20 minuten schuift het publiek door naar de volgende zaal, komt er een nieuw groepje van 15 personen binnen en verlaat een groep het pand aan de achterzijde. Je zult niet alleen moeten reserveren, maar ook nog moeten vertellen welke tijd je erbij wilt zijn.

Grote voordeel van leven op een tijdslot en met afstandscriteria is niet alleen dat we weer weten hoeveel mensen er naar een voorstelling komen, maar dat de kans dat het uitverkocht is, ook een stuk groter is geworden.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord