De Utrechtse theaterband Van Piekeren, onder andere bekend van de VPRO documentaireserie De Voorstraat, brengt een ode aan het Nederlandse gedoogbeleid dat dit jaar veertig jaar bestaat. Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid is het lied ‘De wereld op z’n kop’ gemaakt met bijbehorende clip. 

Het is een ode aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de
decriminalisering van cannabis.

Waardoor we al veertig jaar in de coffeeshop, onder het genot van een kopje koffie, een jointje kunnen roken en -bijvoorbeeld- een potje kunnen schaken. Een eerbetoon aan de bijzondere mensen die zich een leven lang hebben ingezet en ons zijn ontvallen voordat de legalisatie van cannabis een feit is.

De Utrechtse zanger en tekstschrijver Jan van Piekeren is ook secretaris en woordvoerder van de Cannabis Social Club Domstad,

Één van de tientallen initiatieven in het land om ervoor te zorgen dat de cannabisconsument gegarandeerd schone wiet kan kopen. “Onze regering blijft echter kiezen voor repressie en steekt ruim de helft van alle politiecapaciteit in het bestrijden van de cannabisteelt,” legt Van Piekeren uit. “Terwijl de cannabis in de coffeeshops toch ergens vandaan moet komen. Het repressieve regeringsbeleid zorgt niet alleen voor criminalisering van de cannabisconsument maar schaadt ook de volksgezondheid, een fundamenteel mensenrecht. Er worden dagelijks mensen uit hun huis gezet omdat ze voor eigen gebruik cannabis kweken terwijl zelf kweken momenteel de enige garantie biedt op schone wiet. Kortom: het is ‘De wereld op z’n kop’.”

Bestel ‘m hier op cd of op vinyl, “de wereld op zijn kop”.

Geef een antwoord