,,Wat is hier aan de hand?”, vroegen medewerkers zich af toen vanmiddag opeens een gitaar door het Stadskantoor klonk. Muzikant Jan van Piekeren stond met een versterker op het balkon van de zesde verdieping. Hij demonstreerde daarmee tegen het Utrechtse beleid voor straatmuzikanten.

Ik mag wel een doedelzak keihard laten gillen over de Oudegracht, maar ik mag niet mijn ballads een klein beetje versterken.” Van Piekeren vindt dat de huidige vergunning voor straatmuzikanten veranderd moet worden. Straatmuzikanten mogen geen versterkt geluid gebruiken en dat vindt hij niet eerlijk. 

Boete

,,Ik wil dat muzikanten versterkt mogen spelen. Dat hoeft maar een paar decibel boven het natuurlijke geluid te zijn. Als er zo weinig geld is voor ons segment, geef ons dan in ieder geval de ruimte om onze muziek te laten horen. Nu krijg je een hoge boete als je een klein beetje versterking gebruikt. Je krijgt als muzikant dan echt een knuppel in je nek.”

Vandaag noemt Van Piekeren zich geen muzikant, maar een demonstrant.

,,Wat ik nu deed, met versterkt geluid, was eigenlijk ook strafbaar. Maar nu ben ik een demonstrant en wil ik mijn stem laten horen. Ik beroep mij op mijn individuele recht om gehoord te worden.” Hij roept mede-muzikanten en kunstenaars op om de straat op te gaan. ,,Maak een bord, pak je versterker en demonstreer. Beroep je op je vrijheid van meningsuiting.”

Maar de gemeente raadt dat af.

,,Je hebt gewoon een vergunning nodig voor versterkte muziek. Ook bij een demonstratie. Deze demonstratie zien we even door de vingers, we snappen wel dat hij zijn punt wilde maken. Maar als dit zich gaat herhalen, gaan er boetes uitgedeeld worden”, vertelt woordvoerder Matthijs Keuning. 

Geef een antwoord