Tuintje op het zuiden,

Mocht je ‘s morgens je bed niet uit kunt komen omdat je financiële situatie je van je slaap beroofd.  Mocht  je chronisch ziek en je ieder jaar  in januari je eigen risico alweer kwijt zijn. Mocht je niet meer weten hoe het verder moet en je kinderen groeien op onder de armoedegrens. Mocht je depressief zijn omdat je al 12 jaar op een betaalbare woning wacht en je voelt je daardoor ‘ongelukkig’. Dan wordt het tijd voor een psychiater.
Je behoort tot een hele kleine minderheid in ons gelukkige landje. Volgens het “World Happiness Report 2019” behoren we tot de gelukkigste landen van de wereld. Dit jaar zijn we, qua geluk, zelfs  Zwitserland voorbij en staan op de vijfde plaats. Voor gelukkig zijn heb je geen bergen of kaasfondue nodig.

Ik weet dat we allemaal gek zijn op lijstjes maar van deze snap ik dus helemaal niets.

20 % van ons gelukkige volkje heeft geldzorgen, 58% van ons gelukkige volkje is chronisch ziek. 17 % van alle werknemers heeft last van burn-out klachten. 40 % van ons gelukkige volkje is eenzaam. 25 % van ons gelukkige volkje geeft zijn stem aan de populist die tijdens verkiezingen de onvrede het best verwoord en toch, op een paar procent na, is iedereen gelukkig. Wat is gelukkig zijn dan eigenlijk. Volgens het woordenboek is de definitie van gelukkig zijn:” een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Geluksonderzoek gaat dus niet over keiharde cijfers maar over perceptie. Het is een gevoel. Hoe beleef ik mijn leven in Nederland. Hoe beleef ik vrijheid, vrijgevigheid, eerlijkheid, gezondheid, inkomen en goed bestuur. 

Je gelukkig voelen wordt veroorzaakt door stofjes in je hersenen. Gelukshormonen zoals serotonine zorgen voor blijdschap, veiligheid of tevredenheid. Wanneer je goed voor jezelf zorgt komen deze stofjes vanzelf vrij. Goed voor jezelf zorgen betekent hier niet een nog grotere TV, nog een lang weekend met een puntzak XTC op een festivalterrein rond stuiteren of met vier gevulde tassen met meuk de Action verlaten. Goed voor jezelf zorgen is; genoeg zonlicht op je huid, veel lachen, dansen, nachtrust, lijfelijk contact met anderen.

Het grote nadeel van perceptie is dat het beweegt en verandert. Dat 1 ervaring je hele perceptie compleet op z’n kop kan zetten. Een huis met een tuintje op het zuiden is heel lang een Nederlands ideaal geweest. Het mocht ook best wat meer kosten want we werden er gelukkiger van. Lekker naar buiten als het mooi weer is en in de zomer de hele dag de zon in de tuin. Nu de klimaatverandering het nieuwe normaal wordt en de zomers steeds heter worden, is het tuintje op het zuiden ook bloedheet aan het worden. Onder de parasol of vanuit de geblindeerde ramen in de keuken kijken hoe je planten verbranden. Binnen 10 jaar is een tuintje op het noorden de beste ligging om gelukkig is zijn. Zo zie je maar. Gelukkig zijn en vooral blijven is een fulltime job, zonder vakantiedagen en dertiende maand.

Veel mensen wegen hun eigen gelukkig zijn af aan hun omgeving. In de volksmond ook wel het HBB virus genoemd. HBB staat voor Huisje Boompje Beestje.  De symptomen komen u misschien bekend voor.  Grote mate van kleurloosheid en rode vlekken in de nek bij alles wat de buurman aanschaft. Er is maar een remedie om van de vlekken af te komen. Gewoon alles aanschaffen wat de buurman ook heeft en de gelukshormonen doen de rest. 

Dus om in de top vijf van gelukkigste landen te blijven zit er niets anders op dan door te gaan met het land vol te zetten met oerlelijke giga magazijnen. Megahallen vol met spullen die we nodig hebben om steeds weer, heel even, gelukkig te zijn. Ook al worden we ongelukkig van de horizonvervuiling.

Ik behoor gelukkig zelf niet bij de ongelukkige minderheid in ons gelukkige landje.

Ik denk dat ik gezond ben. Ik ben nog steeds iedere dag blij om m’n vrouw tegen het lijf te lopen. De ijskast is gevuld, ik ben de hele week bezig met muziek dus wat betreft het aanmaken van mijn gelukshormonen zit het wel goed en ik heb een tuin op het Noorden.

Ik word eigenlijk alleen nog maar ongelukkig van onderzoekjes.

Jan van Piekeren

Geef een antwoord