We kennen allemaal de beelden van de bevrijding van ons landje in 1945, precies 75 jaar geleden.

De tanks en trucks van de geallieerden, die door de met vlaggen zwaaiende en juichende hagen van mensen rijden. De ontlading van 5 jaar bezetting. Al onze oma’s die voor een reep chocola en een pakje Lucky Strike, de bevrijders een nacht bezorgden,”die je normaal alleen in fillums ziet.” Het was niet te geloven. Hoop werd werkelijkheid.

Het was trouwens niet voor iedereen feest.

Als je de vijf jaar ervoor met een Nazi-vlag had gewapperd en gejuicht, wist je dat je voorlopig het lijdend voorwerp zou zijn. NSB-ers en ondernemers die heel veel geld hadden verdiend aan de oorlog waren er allang tussen uit gepiept, zaten in Duitsland of waren onderweg naar Zuid-Amerika. De woede van het bevrijde volk richtte zich, op Bijltjesdag, vooral tegen de kansarme buurman die lid was van de NSB en op “foute” vrouwen, die verliefd waren geworden op een Duitse soldaat, die, op zijn beurt, ook liever zijn studie had afgemaakt, in plaats van in een Duits uniform naar Nederland te worden gestuurd.

De vrouwen werden kaalgeschoren en openbaar aan de schandpaal genageld.

Toen de volkswoede was gekanaliseerd, focuste de wereld zich op het veroordelen van de breinen achter deze vreselijke oorlog. Tijdens het proces van Nürnberg kregen de schuldigen hun straf en de wereld haar rechtvaardigheid. De wereld had zijn lesje gehad. Dit mocht nooit meer gebeuren.

Hoe surrealistisch kan de werkelijkheid zijn.

In plaats van onze 75 jarige vrijheid op 5 mei groots te vieren, zitten we midden in de Corona oorlog en zorgt de onzichtbare bezetter ervoor dat de hele wereld huisarrest heeft. Niet de vlag waar je mee hebt gewapperd, bepaald na deze oorlog wie er wordt kaalgeschoren of in Nürnberg terecht komt. Het gaat deze keer niet om foute idealen en misbruik van macht, maar om misbruik van voorkennis.

Als je tegenwoordig 0,1 seconde sneller bent dan je concurrenten dan kun je al heel veel geld verdienen op de beurs.

Stel je nou eens voor dat je eerder dan de rest wist dat het fout zou gaan in China. Dat je zeker wist dat het ook onze kant op zou komen, maar dat je, door te zeggen dat het maar een griepje is, tijd koopt om je aandelen en beleggingen te cashen. Ik verkoop mijn aandelen KLM en koop er aandelen HAK voor terug. In oorlogstijd gaat het altijd om voedsel en even iets minder om vakantie. Omdat iedereen met voorkennis zijn aandelen casht, zakt de beurs waardoor de rest ook argwaan krijgt. Hoera recessie. Follow the Money noemt het de bankrun van de grootgrutters. 

75 jaar geleden kon je als “foute” je archief en eventueel bewijsmateriaal nog in een ton gooien en verbranden.

Dat kan gelukkig tegenwoordig niet meer. Ook al ben je nog zo’n genie in het je verrijken van jezelf, in ons digitale tijdperk laat je altijd digitale sporen achter, en reken maar dat we na deze oorlog wereldwijd  deze sporen gaan volgen, totdat deze oorlogscriminelen kunnen worden berecht. 

Het is nog even volhouden, maar bedenk op de momenten dat je je geduld verliest tijdens je huisarrest, dat er op dit moment ook mensen zijn, die weten dat ze straks kaalgeschoren zullen worden. Voor graaiers die al een kale kop hebben, lijkt me het ouderwetse pek met veren een uitstekend alternatief. 

Pas op elkaar en vergeet alsjeblieft niet de mensen zonder vangnet.

Zorg dat je bij de echte winnaars hoort na deze oorlog.

Ik heb mijn tondeuse al klaarliggen.

Jan van Piekeren

Colomn geschreven voor de straatkrant.nl

Geef een antwoord