Nu alles wat kleur geeft niet mag en niet vitaal Nederland thuis zit, wordt er meer TV gekeken dan ooit.  Het verschil tussen de publieke zenders en de commerciëlen, is groot. Op de NPO zijn veel programma’s al Corona-proof. Ik heb het gevoel dat er bij de publieke omroep, meer programma’s nù worden gemaakt en niet allang op de plank liggen. Door Corona is het meeste wat al gemaakt is, ineens zwaar gedateerd.  Wij mogen allang de kroeg niet meer in, terwijl ze bij “Goede Tijden, Slechte Tijden” nog hutje mutje aan een bar zitten. Bij “Met het mes op tafel”, op NPO2, heeft presentator Herman van der Zandt handschoenen aan en zitten de kandidaten op 1,5 meter van elkaar. Bij Lingo, op SBS6, zitten nog steeds 20 meegereisde familieleden op een tribune, die maximaal geschikt is voor 12 personen. Het is gewoon niet meer van deze tijd. Vind je het gek dat jongeren dan denken: “Een feestje moet kunnen, kijk maar naar Lingo.” 

Als ik nu een wens zou mogen doen, dan zou ik heel graag stiekem in het crisiscentrum willen kijken bij Talpa. Ik ben zo benieuwd aan welke formats koortsachtig wordt gewerkt om de zenders overeind te houden en om invulling te geven aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf.  Ik denk dat Talpa genoeg succesnummers heeft, die met een kleine aanpassing zo weer actueel zijn. Big Brother kan zo weer op de buis. Twintig 80 plussers in een bungalow met een groot hek er omheen, waarvan er eentje Corona heeft. De kijkers mogen dan iedere aflevering stemmen welke deelnemer zijn mondmasker moet inleveren. “Help, mijn man is een hoester”,  “Coronatijd” of  “De ziekste bestuurder van Nederland”. Of wat dacht je van “Virus” een talentenprogramma waar wordt gezocht naar het meest besmettelijke lied. Nee, met de programma’s  komt het dus wel goed.

Waar ik veel nieuwsgieriger naar ben is de warme, menselijke kant van Talpa. Zij zijn de grootmeesters om in no-time programma’s uit de grond te stampen, om veel geld op te halen voor goede doelen en mensen die het echt nodig hebben.  Natuurlijk zijn ze allang bezig met “de grote Corona Bingoshow”, waarvan de opbrengst bestemd is voor de voedselbanken of een laptop voor ieder kind om de lessen te volgen. Ik denk dat we nog geen show hebben gezien omdat de keuze waar de opbrengst naartoe gaat een duivels dilemma is. De helft van ons landje is momenteel een goed doel. 

Ik weet het zeker. John de Mol is nu echt bezig TV geschiedenis te schrijven. We zullen binnenkort allemaal een marathon TV kijken, om met kippenvel en betraande ogen, geld te doneren. Bijna 60 jaar nadat Mies Bouwman, in 24 uur, Ons Dorp bij elkaar presenteerde, krijgt nu zus Linda haar kans om ook de geschiedenisboeken in te gaan. Die ene TV avond waarvan je over 20 jaar nog weet, waar je was toen je er naar keek. Zodat we over twintig jaar nog tegen elkaar zeggen: “wat was het stil op straat.” 

Voor Iedereen die niet op Talpa wil wachten, is het nu al mogelijk om iets voor de daklozen en het straatnieuws te doen https://www.straatnieuws.nl/organisatie/doneren/ 

Jan van Piekeren

Geef een antwoord