Nu de hele wereld, de uitgang probeert te vinden in de het Corona-doolhof, om de economie weer verantwoord op te starten, kan het ook niet meer lang duren voordat het politieke spel losbarst. De inzet is hoog. De campagnes voor de verkiezingen van maart 2021 worden de langste uit de geschiedenis. Ze zijn al begonnen. Alle partijen moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Hun idealen vertalen naar de tegenwoordige tijd. Alle eerder gemaakte plannen en oneliners kunnen zo de versnipperaar in. De verschillen tussen de partijen zullen groter en duidelijker zijn dan we heel lang hebben gezien. Niet eindeloos drammen over de waan van de dag maar visie en plannen, die breed worden gedragen. “Schouder aan schouder”, niet alleen om deze crisis uit te komen, maar ook onze kinderen en hun kinderen een toekomstperspectief te geven. Er staat dit keer te veel op het spel op om strategisch te stemmen. Welke partij gaat ons hart veroveren?

Vóór het nieuwe normaal was ik al heel ver met plannen om een nieuwe politieke partij op te richten. Nu hoor ik u denken; Nog een politieke partij? Er is nu in de tweede kamer al geen normaal debat mogelijk. Voordat alle 15 fracties hun standpunten over het voetlicht hebben gebracht is het alweer tijd voor koffie en broodjes. Het klopt. Ik heb het zelf meegemaakt, toen ik als toeschouwer op de publieke tribune, het “grote” drugsdebat volgde. In plaats van, de toenmalige Minister van Justitie, Ivo Opstelten, flink onder vuur te nemen over zijn repressieve beleid, volgde er een eindeloze stroom van partij standpunten en was er overal tijd voor, behalve de inhoud.

En toch is het tijd voor nog een partij; 80MIN. Ik geef toe voor het Corona-tijdperk klonk het een stuk vriendelijker. Nu was ik ook niet van plan om euthanasie te verplichten of om al onze opa’s en oma’s vogelvrij te verklaren. Nee, ik hoop echt dat iedereen gezond en gelukkig een eeuw wordt. Wij van 80MIN vinden dat het stemrecht zou moeten gelden van 18 tot 80 jaar. Als je nog geen 18 bent, bepalen je hormonen de idealen en doe je nog niet echt mee. Als je 80 plus bent, doe je ook niet meer echt mee. Natuurlijk mag je als 80 plusser al je wijsheid en ervaring inzetten om de wereld mooier te maken, maar niet meer stemmen. Je mag als 85 jarige influencer al je volgers, iedere dag, bestoken met je ideeën, maar niet meer stemmen.  Als je niet meer op straat komt, moet je ook niet meer de sfeer op straat willen bepalen.    

Het politieke spectrum weet heel goed, dat de groep pensionado’s de komende jaren explosief gaat groeien. Bij grijs Nederland zitten de zetels. Die groep kiezers wil iedere Partij en niet alleen 50PLUS. Dus de jeugd heeft nog steeds de toekomst, maar dan wel de toekomst die wordt bepaald door iedereen, zonder toekomst. Kun je me nog volgen. Als 80plus in het Verenigd Koninkrijk niet had mogen stemmen tijdens het Brexit referendum, dan had de Britse jeugd een toekomst gehad in Europa.  

Bij verkiezingen wordt trouwens ongeveer 8% van de stemmen uitgebracht via machtiging. Als je zelf niet in staat bent om te stemmen, kun je iemand machtigen om jou stem uit te brengen. Vooral bij de groep 80 plussers worden veel kinderen gemachtigd om voor pa of ma te stemmen. Bij welke partij de stem van de ouders terecht komt bepaald de gemachtigde. Dus eigenlijk heeft 8% van de kiezers twee stemmen.  Best “eerlijk” zo’n democratie.

Ik denk dat veel 80 plussers ook blij zijn als ze niet meer, met hun rollator naar een stemlokaal hoeven, om hun democratische plicht te doen. Dat ze eindelijk de verantwoording van een fijne ouwedag aan hun kinderen kunnen overdragen. En als je denkt dat je kinderen niet het beste met je voorhebben, dan had je ze beter moeten opvoeden.  (wordt vervolgd)

Jan van Piekeren

PS. steun iedereen die geen stempas ontvangt omdat hij dakloos is https://www.straatnieuws.nl/ 

Geef een antwoord