Een tijdje voor C. lag ik voor een power-napje even op de bank. Met mijn ogen dicht luisterde ik naar de TV, zendtijd voor politieke partijen. Lag ik nou te luisteren naar een propagandaboodschap van de PvdA of de SP? Toch hoorde ik niet de stem van Asscher of Marijnissen. Toen ik één oog half open deed, kreeg ik meteen de slappe lach.

Er was geen sociaaldemocraat of socialist aan het woord, maar het was de troonopvolger van de Wroempartij, Klaas Dijkhof himself. Hij was prachtig aan het vertellen over zijn linkse grootvader en rooie ooms, die allemaal bij Philips werkten. Over zijn bijbaantje als schoonmaker, over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Philips, het was één grote familie. Het familiebedrijf bracht niet alleen welvaart, maar ook welzijn, en ging niet alleen voor de winst. Het bedrijf gaf brood maar ook spelen. Huisvesting, eigen winkels, sport, cultuur, scholing, de arbeider zorgde voor het bedrijf en het bedrijf voor de arbeider.

Niet alleen kroonprins Klaas buigt naar de socialistische heilstaat, ook in het torentje is onze Mark helemaal klaar met het neoliberalisme. Okay, dat geintje met die twee miljard dividendbelasting was nog even een laatste stuiptrekking van de naïeve Mark, maar sindsdien heeft hij veel geleerd. Nee, ook vóór C. heeft onze Minister President al ruimschoots beleefd dat naïviteit niet uitsluitend een linkse kwaliteit is.

Na de financiële crisis was Mark er nog van overtuigd dat als je het bedrijfsleven vol pompt met gratis geld, het top-down naar beneden zou door druppelen. Koningin Maxima zou zeggen: ‘Mark was een beetje dom.‘ Mark moest meerdere malen het bedrijfsleven oproepen om eindelijk eens wat aan de lonen te doen. Er druppelde zelfs zo weinig door dat er nu nog geen gras groeit op het Malieveld. Maar nu, na C., kan Mark eindelijk verder met zijn idealen, samen met kameraad Dijkhof. Nu zijn volk een groot deel van de bedrijven, de economie en de toekomst overeind houdt, kan hij gelijk zijn nieuwe inzichten in de praktijk brengen.

Nu even niet naïef zijn, even niet luisteren naar die lobbyisten die weten wat ons landje nodig heeft. De komende jaren wordt het zeker geen ‘top-down ‘. Na C. wordt het volgens mij meer bottom-up. Wij zorgen ervoor dat het bij de bedrijven blijft druppelen en de bedrijven zorgen ervoor dat het bij ons blijft druppelen. Van de regen in de drup. Hand in hand kameraden.

Pa Philips zou trots zijn op ons Mark en ons Klaas. Leve de revolutie.

Jan van Piekeren

Geef een antwoord