Ook na 1 juli blijft 1,5 meter heilig, maar de NS mag zijn treinen weer vullen, er mogen weer 100 mensen in een theater en we kunnen weer naar de sportschool. Toch blijft de 1,5 meter een behoorlijke spelbreker. In de horeca en het theater zouden veel meer mensen passen als niet iedereen naar toilet zou moeten. Touringcars zouden voller kunnen zijn, als niet iedereen door het gangpad marcheert omdat de blaas weer vol is. Ook vliegen zou ‘nog’ veiliger zijn als niemand naar de plee hoefde. Het toiletbezoek kost veel ondernemers de kop.

Problemen oplossen

Het is niet de eerste keer dat ik er over begin, maar er is een oplossing.Je moet even een beetje ‘out of de boks’ durven denken, maar we kunnen in één keer heel veel problemen oplossen met: De luier. Als iedereen een luier draagt dan hoeft niemand meer op te staan of tussendoor te lopen. Dan kun je meer mensen kwijt op 1,5 meter afstand van elkaar en dan loont het zich eindelijk om je restaurant open te gooien.

RTV U-Vandaag

Ik kan me voorstellen dat je in eerste instantie moeite hebt met het idee. Voor mij was het ook wennen in het begin. Toch was ik ook voor C. al in de ban van de luier. Ik heb er zelfs als stamgast bij RTV U-Vandaag wel eens een pleidooi voor gehouden.

Poep-pies-soep

De cijfers en bewijzen spreken voor zich. 8 Procent van ons afval bestaat nu al uit luiers. In Nederland worden op dit moment per jaar zo’n 2 miljard luiers verbruikt. Er wordt al flink geld verdient aan luierrecycling. In een gigantische hoge drukpan van 5000 liter worden, op 250 graden, eerst alle giftige stoffen en medicijnresten eruit gekookt. Na het uitpersen krijg je 70 procent pies-poep-soep (PPS), 28 procent her te gebruiken papier en 2 procent plastic waar nu bloempotten van wordt gemaakt. Je kan er natuurlijk ook mondmaskers van maken.

Biogas kost 0,68 euro per kub

Nu wordt het interessant. Drie emmers PPS levert een 1 kub groen gas op. Als het hele land meedoet kunnen we per jaar samen (17 miljoen mensen x 3 luiers per dag x 365 dagen) ruim 18 miljard luiers vullen. Deze brengen 180 miljoen kub biogas op. Biogas kost 0,65 euro per kub, wat een opbrengst zou betekenen van 117 miljoen. Kan zo naar de zorg of de daklozen. In Nijmegen rijden de bussen er al jaren op.

De plaspauze verdwijnt

En dan de gigantische bijvangsten als we het project landelijk zouden uitrollen. Als we namelijk niet meer naar toilet gaan, trekken we ook niet meer door dat scheelt per jaar 12.000 liter water per persoon. Ook op het werk gaat veel veranderen. De plaspauze verdwijnt. Als niet iedereen gemiddeld een kwartier van zijn werkplek af hoeft voor toiletbezoek, wordt er een kwartier per dag langer gewerkt. Als de baas dit kwartier netjes uitbetaalt, heeft de zorg er toch al 150 euro per maand structureel bij.

Seksuele intimidatie

Zelfs de #metoo beweging zal het zeer op prijs stellen als we allemaal luiers gaan dragen. Ik denk dat seksuele intimidatie op de werkvloer een stuk minder wordt. De kans dat je bij een casting voor een leuke bijrol helemaal hoeft uit te kleden is klein.

Veel tijd over

Echt waar de sommetjes kloppen. Als we het allemaal gaan doen dan wordt het een succes. Ik weet uit ervaring hoeveel tijd ik over heb, sinds ik hem draag. Nou niet gelijk nee zeggen, gewoon één keertje proberen. Als je hem gaat dragen dan begrijp jij als geen ander waarom hij ‘luier’ heet.

Van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord