Afgelopen week werd weer pijnlijk duidelijk dat de coffeeshop branche veel te weinig heeft gedaan om de liefde voor ons plantje, de afgelopen halve eeuw, te normaliseren. Terwijl blowend Nederland nog steeds te boek staat als ondersteuners van een criminele organisatie, viert onze LHBTI gemeenschap dat ze al 20 jaar met elkaar kunnen trouwen.

Na 50 jaar

Toen ons gedoogsysteem in 1976 zijn intrede deed zaten we samen met onze homoseksuele medelanders nog samen in de kast. Het taboe om met iemand van hetzelfde geslacht de liefde te bedrijven was net zo groot als het taboe om een jointje rond te laten gaan. Nu bijna 50 jaar verder in de tijd is er misschien nog een verdwaalde gereformeerde weigerambtenaar, die geen twee mannen mag trouwen van het oude Testament, maar verder kan er al twintig jaar in het roze getrouwd worden.

de THC community heeft het dik verloren

Onze LHBTI gemeenschap is allang uit de kast en wij blowers zitten er nog steeds in.Terwijl de meeste beursgenoteerde bedrijven, in de rij staan om voor een godsvermogen, een boot te bemachtigen voor de Gayparade, moeten wij het doen met experimenten, die in 2029 worden geëvalueerd. Nee, de THC community heeft het dik verloren van de LHBTI community.

een paar weesgegroetjes

Ik weet natuurlijk ook wel dat er nog steeds veel homofobe sentimenten in de lucht hangen; dat je als homostel nog steeds een behoorlijk risico neemt om hand in hand door de stad te wandelen, dat er nog steeds hemelaanbidders zijn die denken dat je na een paar weesgegroetjes genezen bent van je homoseksualiteit, maar de gelijke rechten worden nu zelfs toegevoegd aan Artikel 1 van de grondwet.

eigen parochie

We moeten gewoon eerlijk zijn, als branche hebben we gewoon gigantisch geblunderd. We moeten gewoon toegeven dat we via ontelbare websites de eigen parochie hebben bediend, maar niets hebben gedaan om de opinie te verzilveren. Hoe kan het toch dat er al jarenlang een ruime meerderheid van ons tolerante volkje voor reguleren is en klaar is met het criminaliseren van de gebruiker en dat er toch niets veranderd.

een huis hebben gekocht

Waarom is het niet gelukt om de 7 miljoen mensen die ooit geblowd hebben, maar zijn gestopt omdat ze kinderen kregen, een huis hebben gekocht of gestopt zijn met het roken van tabak en daarom ook geen cannabis meer nuttigen, te bereiken om verandering in te zetten?

op drie vingers te tellen

Toen het VOC de geweldige Cannabis Bevrijdingsfestivals nog organiseerde, viel het me al op dat het aantal coffeeshops, die een touringcar hadden geregeld op drie vingers te tellen was. Ik heb in een halve eeuw nooit meegemaakt dat er geen grassprietje meer op het Malieveld stond omdat een miljoen cannabisgebruikers het zat waren om als tweederangs burgers te worden behandeld.

Naar het Malieveld af te reizen

En nou niet wijzen naar de gebruiker. Nee, je kan het de cannabis consument niet verwijten dat er niet genoeg is gedemonstreerd. Ten eerste denkt de helft van de gebruikers dat het allang geregeld is, dat vijf planten kweken legaal is en dat gedoogd en synoniem van legaal is. Ten tweede heeft de gemiddelde blower helemaal geen zin om op zijn vrije dag een treinkaartje te kopen om naar het Malieveld af te reizen en te demonstreren om een goedgevulde coffeeshophouder te vertegenwoordigen. Nog sterker, de gemiddelde blower gebruikt liever zijn vrije dag om bij te klussen, zodat hij zijn hobby kan blijven betalen.

eeuwig in de kast blijven zitten

Gewoon lekker zo doorgaan en bidden dat het volgende kabinet de experimenten niet afblaast en blijven hopen dat de Wietwet van Vera Bergkamp, een meerderheid in de Eerste Kamer gaat halen. Als je niet in sprookjes gelooft, wordt het tijd dat we onze coming out hebben! Anders zit er niets anders op dan eeuwig in de kast te blijven zitten, de kastdeur op slot te draaien en de sleutel weg te gooien.

Jan van Piekeren

cannabisindustrie.nl

Geef een antwoord