Het Coronavirus dendert over de wereld.

We zitten midden in een wereldoorlog tegen een onzichtbare vijand, zonder politieke ideologie of geloofsovertuiging. Deze vijand heeft geen trollenlegers nodig om viraal te gaan. Deze oorlog wordt niet gewonnen door het grootste wapenarsenaal, maar door de aanvoer van voldoende mondmaskers en beademingsapparatuur. Geen loopgraven vol zwaar bewapende, getrainde militairen, maar medisch personeel aan de frontlinie en vakkenvullers die voor 5 euro per uur, met gevaar voor besmetting, ervoor zorgen dat het volk niet verhongerd. We zijn ze allemaal jarenlang vergeten en nu gaan we voor ze klappen, omdat voor de piloot klappen er voorlopig toch niet in zit. 

Er zijn er nòg wel een paar waar we voor mogen klappen.

Vergeet niet alle zwaar onderbetaalde pompbedienden die ervoor zorgen dat de vitale beroepen mobiel blijven, en nog steeds iedere klant moeten wijzen op de aanbieding snoep. Alle bezorgers, die met gevaar voor eigen leven, de kratjes bier bezorgen bij iedereen die genoeg knaken heeft om de deur niet uit te hoeven. We raken niet meer uitgeklapt. De populisten moeten het voorlopig doen met de complotdenkers en de 20 % van ons volkje dat hun hele leven al ontevreden is. De stille meerderheid heeft het voorlopig weer voor het zeggen. De helft van de bevolking kijkt naar de toespraak van Rutte, vertrouwd de media weer en weet zeker dat de oplossing in de wetenschap ligt. 

De onderbuik verliest het van de rede en de poen verliest het van de volksgezondheid.

Ik ben benieuwd hoelang het gaat duren tot de Trumps en Baudets van onze wereld gaan zeggen dat Corona een links virus is. Dat het een communistisch complot is om het goddelijke kapitalisme en onze Germaanse genen uit te roeien. In deze tijd is zelfs de gemiddelde PVV-er blij met de Marokkaanse bezorger van de pizza’s en klappen we zelfs voor alle hoofddoekjes, die de medische zorg draaiende houden. We zijn banger voor het virus dan voor elkaar. Hoe gaaf is dat.

Ook jij kunt als een held uit deze oorlog komen. Houdt de anderhalve meter afstand en zorg er alsjeblieft voor dat we niet allemaal een maand huisarrest krijgen. En dan bof je nog. Moet je ‘s proberen om een maand binnen te blijven als je dakloos of thuisloos bent. Ik ben benieuwd hoeveel hotels van der Valk ter beschikking stelt, zodat ook de daklozen veilig zijn. 

Ik klap voor iedereen die tijdens het dagelijkse uurtje luchten een handje kleingeld bij zich heeft om thuislozen en straatnieuwsverkopers te blijven ondersteunen en zich te realiseren dat we zonder het vangnet   van de overheid allemaal dakloos zouden zijn of worden. 

Applaus.

Jan van Piekeren

Column geschreven voor de straatkrant.nl

Geef een antwoord