Goede voornemens,

Ik heb de afgelopen maanden al een paar keer op mijn donder gehad omdat mijn Columns die ik voor het Straatnieuws schrijf maximaal 500 woorden mogen zijn en niet de 850 woorden die ik tot nu toe nodig heb om iets duidelijk te maken. Dit is de laatste van het jaar en deze keer gaat het me lukken. Deze keer gebruik ik geen woord te veel. 

Alweer een jaar voorbij. Alweer een decennium voorbij. Voor mijn gevoel zijn mijn laatste goede voornemens net in rook opgegaan en nu wordt er alweer een beroep gedaan op mijn discipline om af te rekenen met mijn aangeboren zwaktes. De jaarlijks terugkerende wedstrijd met mijn laatste verslaving; stoppen met roken. 

Gaat het in 2020 dan eindelijk gebeuren of stel ik het gewoon uit tot “Stoptober” . Voor mijn gezondheid zou de eerste optie het beste zijn. Als we het over mijn zelfvertrouwen hebben dan is de tweede optie veel gezonder. Het blijft een grote frustratie om mezelf, ieder jaar opnieuw, in februari, in het openbaar,  te kakken te zetten omdat ik weer heb laten zien, dat Ik gewoon een ongelooflijke slappe lul ben. 

Misschien moet ik het voor 2020 over een hele andere boeg gooien. Vanaf 1 april is het toch afgelopen met alle rookruimtes in de horeca.  Vanaf 1 april kan ik niet meer in een mistig, stinkend rookhok verdwijnen om tussen alle andere losers, mijn beloningssysteem te bevredigen. Dus het stoppen met roken zal in het voorjaar wel goed komen. 

Ik heb dus eindelijk ruimte voor andere goede en haalbare voornemens. Niet meer tussen het tankstation en thuis een gezinszak drop wegwerken. Niet meer naar The Voice kijken omdat je gek wordt van al die liedjes die je tussen de reclames door hoort. Starbucks vermijden en alleen nog koffie drinken bij iemand die wel belasting betaald.  Niet iedereen wantrouwen omdat de overheid alle vertrouwen in het volk kwijt is. Niet stiekem 130 rijden waar straks ik nog maar 100 mag. Niet meer het verkeerde plastic in het plastikafval. Meer sporten. Alleen nog vers en onverpakt voedsel in huis te halen. Genoeg tijd en aandacht voor iedereen waar ik van hou. Alle Amerikanen die in Nederland wonen benaderen om ervoor te zorgen dat hun stem dit jaar niet naar Trump gaat. Eindelijk klimaat-realist worden en niet meer net doen alsof we de om de opwarming van de aarde te keren. Voordat ik iets koop me altijd af te vragen heb ik het nodig. Meer oog hebben voor de half miljoen kinderen die, in ons rijke landje, niets te wensen hebben omdat hun ouders niet rond kunnen komen. Niet meer autistisch anderhalve werkdag voor de tv zitten om een hele Netflixserie weg te tikken. Rutte geloven op z’n woord…

Misschien moet ik mijn lat, wat betreft mijn goede voornemens, wat lager leggen. Mijn eerste goede voornemen is al gelukt; een column van 500 woorden. Nu me dit is gelukt wordt stoppen met roken een makkie.

Een gezond 2020

Jan van Piekeren

2019

Geef een antwoord