Natuurlijk kijk ik, net als iedereen, met dubbele gevoelens naar de antiracisme demonstraties overal in de wereld.

Kippenvel omdat we eindelijk massaal de straat op gaan, om verandering te eisen. Angstig en bezorgd omdat we niet weten of C. van demonstraties houdt.

Migranten die hutje mutje wonen

Het wonder van C. is dat er grote misstanden bloot komen te liggen. Zo blijken er ineens 40 duizend daklozen te zijn, migranten die hutje mutje te wonen, dat Abdul geen schijn van kans heeft en dat veel ouderen erg eenzaam zijn. 

Veel mensen moeten de straat op

Alles wat we als samenleving onder het tapijt hebben geveegd, is nu duidelijk zichtbaar. Nog sterker; het tapijt dat al 40 jaar op dezelfde plek heeft gelegen, is in één keer weggetrokken en we kunnen eindelijk zien hoe goor het eronder is. Veel mensen voelen dat ze de straat op moeten, omdat niet opkomen voor de samenleving nog ongezonder is dan C.

Al 10 jaar aan het gas

Terwijl in Utrecht werd gedemonstreerd tegen racisme, waren wij aan het actie voeren voor de cultuursector, ook zwaar geraakt door C. Wat veel mensen vergeten is dat de sector waar ik zoveel van hou, al 10 jaar aan het gas ligt.  

Dasja liefhebben Halbe Zijlstra

We zijn toch hopelijk nog niet vergeten dat onze grote roerganger, samen met het CDA  en de PVV, zijn eerste kabinet Rutte aankondigde met een programma waar rechts Nederland “zijn vingers bij zou aflikken.” In november 2010 moesten we al massaal de straat op om te schreeuwen tegen de bezuinigingen in de cultuursector, door cultuurbarbaar en Russische Datsja-liefhebber Halbe Zijlstra. Toen hem als minister werd gevraagd wat hij met cultuur had, antwoordde hij: “Ik hou van Danny Brown, Metallica en Mac Donalds.”

Linkse hobby

200 miljoen per jaar is er sinds 2010 bezuinigd op cultuur. 80% van de sector werd geframed als linkse hobby. Het werd gezien als vaag gedoe waar niemand op zat te wachten. Dat de sector geen vlees op de botten heeft, maar alleen een hoopje botten blijkt te zijn, is voor mij dan ook geen verrassing. Het is gewoon wrang dat wat de sector in 10 jaar heeft bezuinigd, binnen drie dagen na het uitbreken van C. op de rekening van de KLM staat. De prioriteiten van Rutte zijn al jaren duidelijk. 

Kadootje voor Thierry en Geert

Maar zolang er wonderen bestaan blijf ik een optimist. Als de moord op een zwarte man in Amerika ervoor kan zorgen dat Rutte hardop durft te zeggen dat hij zelf ook al een tijdje klaar is met zwarte Piet, dan hou ik hoop. Wie weet wat hij nog meer allemaal gaat zeggen. Misschien is een aan een zijden draadje hangende linkse hobby wel genoeg om van cultuur weer een vitaal beroep te maken. Dat cultuur ervoor zorgt dat we genoeg zuurstof binnen krijgen, is niet onbelangrijk gebleken sinds C. Als ik Rutte was, zou ik de term “linkse hobby” samen met zwarte Piet cadeau doen aan Thierry en Geert. 

Voor de kijkers naar links

Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel meer wonderen gaan zien. Rutte begrijpt als geen ander dat hij de C. stembonus niet aan de rechterkant van het politieke spectrum kan verzilveren. Hij moet naar het midden, dus voor de kijkers naar links.

Je mag voorlopig je vingers toch niet meer ‘aflikken’.

Geen tapijt meer nodig

Laten we in ieder geval de vloer goed vegen, schoonmaken, ontvetten en opnieuw in de lak zetten. Wie weet wordt de vloer wel zo mooi, dat we helemaal geen tapijt meer nodig hebben.

Jan van Piekeren

https://straatnieuws.nl

Geef een antwoord