Ik ben heel benieuwd hoeveel postzakken vol met aanvragen, om tot de tien uitverkorenen te horen, er in Den Haag zijn bezorgd. Zakken vol met groene vingers, die niets liever willen dan van hun passie te leven. Niet meer, zoals de afgelopen dertig jaar, een dubbelleven.

24 Uur Pink Floyd

Stiekem naar je zolder sluipen om te kijken hoe de dames erbij staan, of de afzuiging geen kuren heeft. ‘s Avonds in je kweekhok, zittend op je krukje, genietend van de muziek van Pink Floyd, die 24 uur per dag aanstaat, omdat je planten het beste resultaat geven op “The dark side of the moon”.

Na 50 jaar gedogen

Stel je toch eens voor dat je één van de tien gelukkigen bent, die de komende vier tot zes jaar, de 80 coffeeshops in de tien steden, die mee doen aan het grote wietexperiment, mag beleveren. Dat je met al je passie, kennis en knowhow een actieve rol in de geschiedenis hebt gekregen om cannabis, na 50 jaar gedogen, eindelijk te legaliseren.

Kattenvlooienmethode

Er worden ieder jaar zo’n 3.500 kweekplekken opgerold. Hoeveel kweekhokken Nederland rijk is weet eigenlijk niemand. Branchegegevens verzamelen blijft lastig. Ik denk dat de “kattenvlooienmethode” uitkomst kan bieden om een idee te krijgen. Als er 1 vlo in de vlooienkam zit, kun je ervan uit gaat dat er nog 10 vlooien te vangen zijn. Dus ja, één postzak met aanvragen komt zeker uit deze hoek.

Kilo’s bij een safe-house

Eindelijk een factuur versturen voor het werk dat je hebt gedaan en eindelijk de BTW aftrekken van al je investeringen. Het zal even wennen worden als je niet meer met een pak contanten naar de leverancier van je stekken hoeft, of je kilo’s bij een safe-house moet afleveren.

6.500 Kilo per jaar

Ik ben bang dat de tien uitverkoren kwekers niet uit deze postzak zullen komen. Je zal in ieder geval moeten verhuizen. De kweker verplicht zich namelijk tot het maken van 10 variaties wiet en hasjiesj en een productie van 6500 kilo per jaar. De kans dat je dat op zolder redt is klein.

De miljoenen liggen klaar

Nee, veel interessanter is het wie er allemaal in de andere postzak met aanvragen zit. Tussen alle gelukszoekers en boeren die het verbouwen van tomaten zat zijn, zit maar een klein stapeltje van aanvragen die door dure advocaten zijn ingevuld, en waar de miljoenen, die nodig zijn om de kwekerij te starten, klaarliggen. Miljoenen waarvan iedere cent door de BIBOB heen is gekomen.

De jackpot

Waarom zou je miljoenen investeren in een experiment dat officieel vier jaar duurt en waar de mogelijkheid bestaat dat het niet tot legalisatie leidt. Nog sterker, in de omschrijving staat duidelijk, dat mocht het experiment mislukken, de coffeeshops die hebben meegedaan, de kans krijgen om weer terug te gaan naar de oude situatie. Weg al je miljoenen. Of zou het risico van de investering opwegen tegen de mogelijke jackpot?

Lijntjes naar de overheid

Als het experiment namelijk wel slaagt dan hebben de “lucky” tien een voorsprong, die nooit meer in te halen is. Mocht het experiment voor heel Nederland gaan gelden, dan zullen zij alleen maar hoeven op te schalen, voldoen ze al aan alle eisen, en lopen de lijntjes met de overheid.

VOG overleggen

We zullen zien welke tien kwekers zelfs voor het CDA en de Christen Unie betrouwbaar genoeg zijn. Wedden dat er in de raden van toezicht weer bovengemiddeld veel bestuurders zitten van de VVD of moeten de toezichthouders deze keer ook een VOG overleggen.

Jan van Piekeren

cannabisindustrie.nl

Geef een antwoord