Nu onze demissionaire leiders van de valse hoop duidelijk hebben gemaakt, dat versoepeling er voorlopig niet in zit, is dat natuurlijk een ontzettende tegenvaller voor de Horeca. Voorlopig geen terrassen en doorgaan met het bezorgen van daghappen, waar vooral thuisbezorgd van profiteert. Gelukkig zit ik in de cultuursector.

hoop doet leven

We moeten nog even wachten op de resultaten van de experimenten met getest publiek, maar dan kunnen we weer los. Ik merk dat het verlangen naar een optreden met meezingend publiek zo groot is, dat zelf voor een ongelovige, hoop doet leven. Heel Nederland is allang weer twee keer naar de kapper geweest, maar wanneer wij weer een podium op mogen, geen flauw idee.

trombosegezeik

Ik klaag niet, als een Samurai ben ik het eerste jaar doorgekomen, “blessings” geteld en dankbaar geweest ,dat ik gezond ben. Nee, Corona is geen rechtscomplot om de linkse hobby “cultuur” voor eeuwig van de kaart te vegen, het gaat om de volksgezondheid dus voorlopig wordt er nog niet gezongen en voor schilderijen moet je naar het internet. Ondanks leveringsproblemen en trombosegezeik blijft demissionair minister Hugo de Jonge, zoals je het verwacht van een CDA’er, hoopvol dat we een zomer gaan krijgen, die je normaal alleen in fillums ziet.

website van de gemeente….

Het toverwoord van deze zomer wordt buiten. De kans op besmetting is, als je niet langer dan een kwartier met elkaar tongt, in de buitenlucht een stuk kleiner dan binnen. Deze zomer speelt het sociale leven zich buiten af en daar hoort muziek en kunst bij. Ik ben meteen naar de website van de gemeente gegaan om mijn vergunning voor straatartiest aan te vragen. Op de pagina was te lezen dat er door Corona geen vergunningen werden afgegeven. Nog steeds hetzelfde bericht als een jaar geleden.

versterkte muziek VERBOTEN

Voor Corona hebben we twee seizoenen zonder vergunning op straat gespeeld en dat had een reden. In Utrecht is het namelijk niet toegestaan om versterkt op straat te spelen, doodsbang voor overlast. Je zou kunnen afspreken dat 80db mag. Maar ja, wie gaat dat handhaven en daarom is versterkte muziek VERBOTEN!. Je mag in Utrecht dus wel met een doedelzak op de gracht gaan staan en alle vullingen van de voorbijgangers eruit janken, maar je stem een beetje versterken zodat je niet hoeft te schreeuwen is VERBOTEN!

meningsuiting

Wat wel mag in Utrecht is demonstreren. Als groep of organisatie moet je een vergunning aanvragen of een melding maken bij de gemeente. Als Individu hoef je, om gebruik te maken van je vrijheid van meningsuiting, geen melding te maken. Zoek een plek waar je geen overlast kunt veroorzaken, ga op je zeepkist staan en uiten maar.

geen muzikant maar demonstrant

Ik maakte een bord met de tekst “Ik demonstreer”, en schreef een manifest van een A4tje met een pleidooi “voor” versterkte muziek op straat. We hebben onze liedjes versterkt op straat kunnen spelen omdat we geen straatmuzikant meer waren maar demonstrant.

op het parkeerterrein

Wie weet lukken de experimenten en kunnen we van de zomer weer op plekken spelen waar publiek naartoe kan komen. We blijven hopen, maar daar hoeven we niet op te wachten. Deze zomer moet de culturele sector gewoon naar de mensen toegaan en hun kunsten laten zien op de plekken waar het kan. Als de musea nog dicht zijn, laat dan je schilderijen, je foto’s of je beelden zien op de routes waar iedereen zijn Corona rondje loopt of op het parkeerterrein van het winkelcentrum.

Utrecht beetje blijer maken

Ga met je muziek de wijken in en ga in dat rustige parkje waar veilig kan worden geluisterd. Dans in de tuin achter de hoge flat. Deze zomer gaan we alle bewoners van Utrecht laten zien dat we er nog zijn en dat we allemaal als individu demonstreren om eindelijk weer gezien, gehoord en beleefd te worden. We kunnen als sector Utrecht weer een beetje blijer maken.

blijven hopen

In New York zijn deze zomer 200 locaties aangewezen waar de cultuur buiten op een veilige manier zijn kunsten kan tonen. Je kunt natuurlijk blijven hopen dat de gemeente nog met een goed uitgewerkt plan komt om hetzelfde in Utrecht te doen of wachten dat alle experimenten met publiek een groot succes worden, veel succes.

Mijn Bord en mijn A4tje liggen klaar, ik ga deze zomer heerlijk muziek maken

waar mensen zijn. Ik ga mijn mening uiten op de manier die het best bij me past, zingend.

Jan van Piekeren

De Nieuwe Utrechtse Krant

Geef een antwoord