Afgelopen vrijdag heb ik de persconferentie gemist. Samen met Johan Fransen, waar ik alweer 20 jaar samen op pad ben, en Bruno Rombouts, die trio Van Piekeren compleet maakt, hadden we zelfs twee optredens. We moesten om 18.30 in de Indische buurt in Amsterdam Oost zijn om samen met een latin band live te streamen, op de lokale zender.

Toen Amsterdam nog niet bestond

Ik kan het nooit laten om even duidelijk te laten weten dat we een Utrechtse formatie zijn, als we in Amsterdam spelen. Omdat Utrecht volgend jaar 900 bestaat, ben ik me voor een nieuw lied aan het inlezen over de geschiedenis van ons prachtige stadsjie, en kon daardoor vol trots melden, dat toen Amsterdam nog niet bestond, wij hier al 200 jaar de wallen hadden en dat Bonifatius vanuit Utrecht de lage landen introk om de moerasbewoners in het Amstelland met kralen en spiegeltjes te bekeren.

Speeddaten met de buurt

Voordat we naar Amsterdam trokken waren we eerst gevraagd om in de stad te spelen voor de Wijkcoöperatie “Oost voor Elkaar”, op het schoolplein van de prachtige oude school op de Mecklenburglaan. Het was een ontmoetingsmiddag voor mensen uit de wijk. De sfeer was uitstekend. Er werd gespeed-date om elkaar een beetje beter te leren kennen en tijdens de borrel hebben we lekker gespeeld..

eenzaamheid bestrijden

De organisatie was goed geregeld. Ik blijf het bijzonder vinden als mensen zonder verdienmodel iets doen voor andere mensen; al hun liefde en zaligheid stoppen in het leefbaarder maken van de wijk, eenzaamheid te bestrijden en te verbinden, het toverwoord om van de gemeente net genoeg geld te krijgen voor je initiatief.

Door de muziek zijn we de afgelopen jaren op veel plekken in de stad geweest, die ik daarvoor niet kende, waar geweldige mensen vanuit puur Altruïsme, graag iets voor een ander doen. Of het nu daklozenopvang, verslavingszorg, sport of cultuur is, eigenlijk hangt alles wat “de samenleving” betreft aan elkaar van een gigantisch leger vrijwilligers. Volgens de cijfers is/ doet? bijna de helft van ons volkje vrijwillig iets voor een ander en toch hoor ik daar weinig over.

Nieuwswaarde?

Toen ik bij U-Vandaag nog wel eens als stamgast mocht aanschuiven, heb ik wel eens een balletje opgegooid om niet alleen de politieberichten te melden, maar om? veel meer nadruk te leggen op de warme kant van de stad. Er zijn honderden gebouwen, ook bij jouw in de buurt, waar je niet van weet dat daar zaken gebeuren die het daglicht meer dan verdragen kunnen. Helaas heeft de warme kant van Utrecht geen “Nieuwswaarde”.

Dat je, zoals bijvoorbeeld een kennis van me, die dagbesteding organiseert voor mensen met beginnende Alzheimer, zal pas de media halen, als de boel in lichterlaaie staat omdat iedereen het gas heeft laten aanstaan. Sorry zonder brandweer zijn we niet geïnteresseerd.

vrijwilligershoofdstad van Nederland

Jammer dat we niet weten hoe goed we bezig zijn met z’n allen. Utrecht is in 2020 zelfs vrijwilligersstad van Nederland geworden. Onze wethouder Maarten van Ooijen van Zorg en Welzijn begrijpt als geen ander, dat je met een laagdrempelig subsidietje en gemotiveerde inwoners wonderen kunt verrichten.

Toen we afgelopen vrijdag terug reden vanuit Amsterdam hoorden we, op de radio, wat onze crisismanagers tijdens de persconferentie hadden verteld. Twee weken na het volledig opengooien van de maatschappij bedreigen chronische longziektes onze jongeren. Helaas, weer heel veel vrijwilligerswerk voor festivals en buurtfeesten is voor niets geweest.

het gaat om de lichtpuntjes

Toch is er nog een lichtpuntje. Aanstaande zondag, 18 juli, doen we twee zittende buitenvoorstellingen op Fort de Klop, met vijfkoppige band op 1,5 meter en dat mag nog wel van onze Mark.

Nee, we hebben er geen subsidietje voor aangevraagd terwijl er toch een zeer ervaren EHBO’er aanwezig is die als geen ander kan verbinden.

Er zijn nog enkele kaartjes beschikbaar.

Jan van Piekeren

Geef een antwoord