Sinds een week hoor ik bij de groep volledig revaccineerden. Ook mijn tweede prik lag klaar in de jaarbeurs. De organisatie, om de Utrechtse bevolking in sneltreinvaart te beschermen tegen IC opname, loopt gesmeerd. Voorlopig wint de vaccinatiesnelheid het van de Delta variant, dus net als de zomer van 2020, kunnen we weer genieten zoals we nog nooit hebben gedaan.

de mondmaskers verdwijnt

De zomer van 2021 wordt nog veeeeel beter. De laatste mondmaskers verdwijnen tussen het zwerfafval en we moeten onze tanden weer poetsen omdat we onze glimlach niet meer achter een lapje kunnen verstoppen. Met alles wat we niet mochten en nu weer wel mogen; plus de 47 miljard Euro die we extra gespaard hebben en er dus doorheen kunnen jagen, moet dit wel die zomer worden waar iedereen al zo lang van droomt en die we allemaal één keer in ons leven mee willen maken; “The summer of love”.

Summer of Love

Afgelopen week, bij het ochtendprogramma van de wakkerste krant van Nederland schreeuwden ze het ook van de daken. Hij komt eraan. Als zelfs de Telegraaf zegt dat het “the summer of love” wordt, dan wordt het ook “the summer of love”.

Het wordt net als in 1967, vrije sex, LSD en iedere dag demonstraties en festivals voor Vrede. Vietnam is helaas al een tijdje geleden gestopt maar gelukkig hebben we nu Black Lives Matter, de Oeigoeren, 5G en tot je pensioen thuis blijven wonen omdat een miljoen nieuwe huizen best wel veel is. We gaan deze zomer allemaal in tweedehands kleding lopen om het milieu een beetje te ontlasten en we luisteren met elkaar naar muziek die verteld over onze idealen met bloemen in ons haar. We willen tijd en geen spullen, want er komen andere tijden. We zijn ons er bewust van dat het anders moet, dat we maar één aarde hebben en dat onze kinderen de lul zijn, als we niet opschieten. Wauw wat een zomer.

terugkijkend naar de 60th

Volgens mij lopen we ook een klein beetje op de feiten vooruit. In de sixties was de hippiecultuur al jaren ondergronds aan het groeien en broeien tot ze bovengronds kwamen en de wereld deelgenoot werd van hun idealen, muziek en gedachtegoed. Achteraf in de seventies werd terug gekeken naar de sixties en kwam met tot de conclusie dat de zomer van ‘67 de grote doorbraak is geweest. ‘67 werd “the summer of love”

een prachtig sprookje als in je in sprookjes geloofd

Het is duidelijk dat de tijden veranderd zijn. In de maakbare wereld van de 21e eeuw hoeven we niet meer te wachten tot we terug kunnen kijken. Nee, als een goed bedachte reclame campagne van Heineken en Bol.com, weten we nu al vooraf wat voor zomer het wordt. Of we nou willen of niet deze zomer wordt onvergetelijk. Wat er nou werkelijk zo anders wordt als al de zomers voor C. wordt niet echt duidelijk. Ons demissionaire kabinet en onze volksvertegenwoordigers zijn de rest van de zomer met reces. Het zou natuurlijk kunnen dat de “love” tussen Mark en Sigrid opbloeit terwijl ze samen dag en nacht schrijven aan de toekomst van de BV Nederland. Het zou een prachtig sprookje zijn, als je in sprookjes geloofd natuurlijk.

besmettingscijfers weer omhoog

Wat betreft de vrije liefde komen we ook een beetje bedrogen uit. Een orgie waar alle deelnemers 1,5 meter afstand moeten houden, is nog helemaal niet zo makkelijk. Nu de besmettingscijfers al weer weken verdubbelen, wordt het nog lastiger om de hoge verwachtingen van deze gouden zomer te verzilveren.

De nachtclubs sluiten alweer, verscheidene steden sluiten de terrassen op stapavonden en als we niet uitkijken zijn we door alle “love” over een paar weken niet meer welkom in onze buurlanden en vakantiebestemmingen omdat we als land op rood staan.

Autumn of love

Misschien als we flink doorgaan met vaccineren en onze jongeren zich laten testen voor ze naar een festival gaan, dan wordt het misschien wel de eerste “Autumn of Love”. Als we goed ons best doen wordt het een herfst om nooit meer te vergeten. Ik ben wel bang dat de biblebelt niet mee kan doen. Als de vaccinatiegraad daar te laag blijft, zal het risico voor ziekenhuis opnames daar hoog blijven.

Maar dat vinden ze vast niet erg. Ten eerste ontvangen ze gewend om alle liefde op afstand te ontvangen en de vrije liefde is meer iets voor de duivel.

Nu alleen nog even wachten tot de Telegraaf het bevestigt.

Jan van Piekeren

nuk.nl

Geef een antwoord