De eerste zin… Het vinden van de eerste woorden vind ik het lastigste, als ik een column schrijf. Nadat ik weet waarover ik het wil hebben, is het altijd een zoektochtje naar de aanvliegroute. Het is iedere keer weer een soort Sudoku maar dan met woorden, in plaats van getallen. Hij moet circa 600 woorden lang worden, moet een logische opbouw hebben en als het een beetje wil ook een kop en een staart.

Straatnieuws

Het gezegde “een goed begin is het halve werk” klopt dus voor het schrijven van een column als een bus. Ik wil niet arrogant overkomen natuurlijk maar ik heb tot nu toe weinig moeite om een onderwerp voor mijn 600 woorden te vinden. Dit is de 56ste column die ik maak sinds dat Frank van het straatnieuws me vroeg of ik misschien stukjes wilde schrijven. De grootste handicap is niet dat ik een gebrek aan onderwerpen heb maar onderhand begin te twijfelen waar ik het wel en niet over heb gehad.

bananenrepubliek

As ik te veel over hetzelfde dram dan kan de lezer denken dat ik aan het radicaliseren ben en dat is nou ook weer niet de bedoeling. Om dit te voorkomen en om mij te beschermen tegen mezelf beschikt het Straatnieuws over een eindredacteur. Hartelijk dank daarvoor.

Gelukkig is er de afgelopen 40 jaar zoveel verkloot in ons mooie landje, dat ik nooit meer uitgeschreven raak. Natuurlijk ontkom ik er niet aan om de hoofdrolspelers van onze bananenrepubliek extra in het zonnetje te zetten. Onze Mark die gewoon denkt dat hij, nadat hij er een puinhoop van hebt gemaakt en de onderkant van “zijn” samenleving tot 1 op de 3 inwoners heeft weten te krijgen, dat verdient toch wel een paar woorden extra. Dat de VVD de afgelopen 20 jaar alle partijen die met hen in zee gingen heeft laten verzuipen en een groot deel van de polarisatie op zijn conto mag schrijven, mag ook gezegd.

belasting omhoog

Als je al mijn columns op een rij zou leggen dan kun je al snel de conclusie trekken dat ik een zwaar gefrustreerde linkse jankert ben. Zo’n figuur, die een hekel heeft aan het kapitalisme omdat ie als artiest, nooit het grote geld heeft geroken. Zo’n linkse eikel die wil dat de belasting omhoog gaat en zelf geen stuiver belasting betaald.

Dat hele gedoe met rechts en links is natuurlijk al lang niet meer van deze tijd. Dat het politieke spectrum een lijn was van links naar rechts is echt van de vorige eeuw. We hebben van ons politieke landschap allang een cirkel gemaakt. De SP zit eigenlijk tegen de PVV aan. Daarom zie je ook bij de laatste verkiezingen zo’n grote overloop tussen beide partijen.

warm en koud

Volgens mij moeten we op zoek naar een nieuw onderscheid in denken. In plaats van links en rechts kunnen we het misschien beter hebben over warm of koud. We zijn per slot van rekening warmbloedige dieren, die in groepsverband samenleven en het liefste warmte ontvangen, maar ook warme willen geven.

De afgelopen 40 jaar is het beleid steeds kouder geworden, dat heeft Corona wel laten zien. Het is aan ons allemaal om de komende jaren de kou uit de lucht te halen en vooral te houden. Het lijkt me een warm idee om van de bovenkant een beetje af te halen om de onderkant weer een kansje te geven. Op naar column nr. 57.

Wat ik wel heb ontdekt tijdens het schrijven van nr.56 is; dat de eerste zin een uitstekende eerste zin is.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord