Nu we de tweede golf moeten uitzitten en hardop zingen voorlopig weer levensgevaarlijk is, ben ik heel blij met de opdracht van de Armoedecoalitie en Stichting SAS om een aantal filmpjes te maken over armoede in Utrecht. Samen met mede Straatnieuws columnist en Stadscomedian Patrick Meijer onderzoeken we wat armoede met mensen doet en vooral waar je terecht kunt voor hulp als je er zelf niet meer uitkomt.

In Utrecht 25.000 huishoudens

Het blijft toch schrikken als je hoort dat ruim 25.000 huishoudens in Utrecht onder de armoedegrens leven. Door C. loopt dit aantal snel op. Ik zie het ook in mijn eigen omgeving. Veel muzikanten zitten zonder werk thuis en hebben geen recht op de NOW ondersteuning omdat hun partner een klein inkomen heeft. Met twee inkomens waren de belachelijk hoge vaste lasten net op te brengen, nu blijven er rekeningen liggen en heeft de eerste deurwaarder zich al gemeld om een paar oude parkeerbonnen te incasseren, die zijn opgelopen tot een bedrag van een vette wintersport.

35.000 euro schuld

Het taboe rond problematische schulden is zo groot dat het gemiddeld vijf jaar duurt tot er eindelijk aan de bel wordt getrokken voor hulp. Gemiddeld is de schuld in die periode opgelopen tot 35.000 euro. Waarom zo lang wachten? Ieder normaal denkend mens begrijpt toch; hoe langer je wacht, hoe groter het probleem en hoe ingewikkelder de oplossing.

normaal denkend mens

Het grote probleem van chronisch geldtekort is, dat je niet meer in staat bent om “normaal denkend” door het leven te gaan. Alle energie die er is, wordt gestopt in het halen van het eind van de dag. Er is helemaal geen ruimte meer in het hoofd om in lange termijnoplossingen te denken. Langdurige stress en slechte goedkope voeding zorgen er niet alleen voor dat je niet rationeel kunt denken, maar zijn ook een aanslag op je immuunsysteem, waardoor de kans op chronische ziektes, nog meer kosten en nog meer stress voortdurend op de loer liggen.

als je nog een computer hebt

De enige manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken en weer een beetje ruimte onder je schedel te krijgen voor perspectieven is hulp zoeken. We boffen dat we in Utrecht wonen. In andere gemeentes moet je in het oerwoud van voorzieningen de juiste instantie maar zien te vinden. Als je de voorzieningenkaart van Utrecht bekijkt, begrijp je meteen dat een leek in de problemen afhaakt voor hij of zij het juiste telefoonnummer heeft gevonden (als je nog een computer hebt).

18 buurtteams

Onze gemeente heeft dit al jaren geleden onderkend en daarom hebben wij sinds 2015 onze buurtteams. In totaal 18 buurtteams zijn in alle wijken actief. Dus ook bij jou in de buurt is er eentje. Zij weten precies op welke knoppen ze moet drukken om de juiste ondersteuning te krijgen. Geen batterij met verschillende hulpverleners waar je je doopceel moet lichten, maar één aanspreekpunt.

het begin van de oplossing

In het Rutte tijdperk waar zelfredzaamheid tot iets heiligs is verheven, is het natuurlijk verdomde lastig om een vreemde te gaan vertellen dat je het niet red en het overzicht volledig kwijt bent. Dus actief om hulp vragen is hèt begin van de oplossing.

schaam je niet…

Dus mocht je het gevoel hebben dat het nooit meer goed komt en dat je geen fut meer hebt om aan de bananendoos vol ongeopende post te beginnen, schaam je dan niet. Je bent echt niet uniek maar één van de zeer velen, dus ga naar www.buurtteamsutrecht.nl, en neem contact op met het buurtteam in jouw wijk.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord