Afgelopen voorjaar hebben we een beetje kunnen oefenen hoe het voelt om huisarrest te hebben. Het was gelukkig maar even. De dagen werden langer, de deuren gingen weer open en de tuinmeubelen konden op het terras. We waren allemaal druk om eindelijk eens de zolder op te ruimen, de kozijnen te verven en spelletjes te doen met de kinderen. We zaten op veilige afstand bij elkaar in de tuin en in de zomer mochten we zelfs op vakantie van Mark en Hugo. De herfst leek eindeloos ver weg. 

koffiedrinken tot de Rennie-grens

Nu we met z’n allen op de tweede golf dobberen en weer terug ons hok in moeten om het niet uit de klauwen te laten lopen, is de lol er wel een beetje vanaf. Weer geen collega’s tegenkomen bij de koffieautomaat, maar in je eentje thuis koffie drinken tot aan de Rennie-grens, om niet in slaap te vallen bij de zoveelste Zoom-vergadering. We voelen allemaal in onze eigen kleine bubbel dat dit voor velen van ons een hongerwinter wordt. Honger naar huid of door een lege ijskast. Het wordt een ongekend strenge winter, maar dan zonder Elfstedentocht. Na deze winter zal het voorjaar van 2021 voelen als bevrijdingsdag. 

Toen Nederland 1 tel stilstond

Deze nieuwe eenzame opsluiting kunnen we mooi gebruiken om te bedenken wat we tijdens twee golven C. hebben geleerd. Toen tijdens de eerste golf Nederland 1 tel stilstond en alle problemen onder het tapijt vandaan kwamen. Toen we allemaal beleefden dat de kapotbezuinigde en verwaarloosde publieke sector toch de “vitale” beroepen bleek te bevatten. Toen het geld het verloor van de gezondheid en de naastenliefde.

onkostenpost op de begroting

Zeg het maar… blijven ze vitaal of worden al onze verplegers, politieagenten, maatschappelijk werkers, sociaal advocaten, onderwijzers en iedereen die ik ben vergeten weer een onkostenpost op de begroting​? Gaan we voor een groene of een witte wereld. Gaan we voor “eigen volk eerst “ of “het volk eerst”, voor de 7 verschillen of de 100.000 overeenkomsten?

meebetalen aan onze infrastructuur

Net als bij het virus ligt de verantwoordelijkheid over de toekomst van ons mooie landje bij ons zelf. Het is aan ieder van ons. Zo kunnen we wachten tot het management van de BV Nederland ervoor zorgt dat de multinationals belasting gaan afdragen. Maar we kunnen er samen ook voor zorgen dat de ontduikers binnen een maand graag gaan meebetalen aan onze samenleving. Dat ze eindelijk betalen om onze infrastructuur te mogen gebruiken.

we bestelen weer online

Vanaf nu boycotten we iedereen die geen of veel te weinig belasting betaalt. We werken nu allemaal thuis, bestellen alles weer online. Misschien een leuk idee om bij al je aankopen te googelen naar de fabrikant. Gewoon kijken of het een belastingbetaler is of niet. Misschien gelijk even checken hoe groen hij is. Kleine moeite toch? 

boycot is appeltje eitje

We moeten de overheid echt helpen. Ze hebben van Nederland zo’n belastingparadijs gemaakt, dat ze ons, “hún volk” nodig hebben om het tij te keren. We hebben internet, dus iedereen kan iedereen bereiken. Een boycot is een appeltje eitje.

beginnen met Starbucks

Misschien een leuk idee om te beginnen met het boycotten van Starbucks. Je weet wel, van de vanillekoffie van 5 euro per halve liter. Als we vanaf nu onze broodnodige koffie alleen nog drinken van iemand die wel netjes belasting betaalt, dan denk ik dat Starbucks graag wil gaan meebetalen om de rekening van C. voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, zo laag mogelijk te houden. 

gedupeerde afhaalrestaurantjes

Vanaf nu halen we onze koffie alleen nog bij al die door C. gedupeerde afhaalrestaurantjes in de buurt, die heel graag belasting zouden willen betalen. We gaan er deze winter voor zorgen dat van iedere euro die we besteden aan koffie er weer 30% naar “het volk” gaat.

Even volhouden, het wordt een voorjaar om nooit meer te vergeten.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord