MA 1 JUN 2020 om 14:00 uur tot 15:00, we gaan weer beginnen voor publiek!

De Kargadoor is een cultureel en maatschappelijk podium aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht. De stichting biedt een podium aan dichters en schrijvers, muzikanten, acteurs en stand-upcomedians.

Een drukke concertzaal kan helaas nog even niet.

Toch willen we jullie namens de Kargadoor in grote getalen weer raken en vermaken. Zo is “De Doorloopshow” geboren! Hoe het werkt: Je koopt van tevoren een kaartje (prijs is incl. drankje) voor een bepaald tijdslot. In een kleine groep van veertien mensen ga je twee toffe shows van ongeveer elk 20 minuten zien. Zo kunnen we meerdere groepen verwelkomen en kan jij weer van cultuur genieten. Win win!

De Werfkelder van de Kargadoor, een prachtige locatie in Utrecht

Tijdens deze eerste editie stuit je op het Aksiepodium op niemand minder dan Utreg-icoon Van Piekeren!

Trio van Piekeren, eerder in de Werfkelder van de Kargadoor. Van Piekeren speelt op 1 juni samen met Johan Fransen op het Aksiepodium bij de Kargadoor. Zie hier de livestream gisteren vanuit het zevende huis. Dan weet je alvast wat je kunt verwachten live.

We hebben plaatsen voor setjes en singles.

Daarna wordt je begeleid naar de werfkelder waar Doetinchemse kleinkunst act Van Hemel en Hel zal spelen. Met het kopen van een kaartje steun je niet alleen Kargadoor Podium maar ook deze makers. Zo hopen we cultuur weer een plek te geven, juist in de 1,5 meter samenleving! Belangrijk! Zorg dat je in het juiste tijdslot kaartjes koopt (zie hiervoor de aanvangstijd). 

Van Hemel en Hel Het duo bestaat uit Helga Buitelaar en Johan van Drunen uit respectievelijk Gorinchem en Willemstad. Zij combineren verschillende muziekstijlen: country, folk, wereldmuziek en zelfs punk. De teksten gaan over levenslust en liefdesleed, wereldproblemen, dagelijkse ergernissen en sentiment. 

Hierbij gaan we ervan uit dat je zelf bepaalt of je met iemand zonder 1,5 meter afstand veilig kan genieten van De Doorloopshow. Dit zijn bijvoorbeeld mensen uit hetzelfde huishouden. Heb je een kaartje of wil je een kaartje kopen maar heb je toch klachten? Wees verstandig en blijf thuis! Zoals gezegd, prijs is inclusief een drankje (bier, fris of wijn). Je bestelling wordt bij ontvangst opgenomen.

Update: foto’s van de Doorloopshow

Kaartjes kopen? Boek direct bij de Kargadoor.nl

Onderstaande informatie van de Kargadoor door Wikipedia:

De Kargadoor is een cultureel en maatschappelijk podium aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht. De stichting biedt een podium aan dichters en schrijvers, muzikanten, acteurs en stand-upcomedians. De Kargadoor organiseert debatten, multiculturele bijeenkomsten en cabaret. De Kargadoor heeft anno 2019 vijf betaalde medewerkers in dienst en steunt verder op stagiaires en vrijwilligers. Inkomsten komen uit verhuur van zalen en vergaderruimtes. De Kargadoor biedt onderdak aan de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging, Rechtswinkel, Stichting Mensenrechten Advocaten (SMA), Stichting ACTA Rechtshulp, Stichting Borderline, Stichting Plants4Life en Stichting Peace Brigades International (PBI).

In 1958 begon de Kargadoor als het Utrechts Jongerencentrum[1] aan de Zuilense Marnixlaan, ook wel Centrum voor ludieke evenementengenoemd.[2] Door rechts werd het gezien als broeinest, door links als broedplaats. In 1969 werden er door Stichting PANN de eerste PANN-Feesten door en voor homo-jongeren georganiseerd.

Op 31 januari 1970 nam de organisatie, met financiële steun van de gemeente, haar intrek in een pand aan de Oudegracht, dat werd omgedoopt tot Centrum voor Informatie. Het ontwerp van de verbouwing was van architect Mart van Schijndel[3]. Hij nam de verbouwing in zijn werkoverzicht op als Opus 1.

In datzelfde jaar organiseerde Willem Hoogendijk vanuit de Kargadoor de eerste milieudemonstraties[4] in Nederland. Hoogendijk stond aan de wieg van de Aktie Strohalm en Stichting Milieu-educatie.

In de jaren 1970 werd in de Kargadoor de gezeefdrukte Utrechtse Muurkrant[5][6] gemaakt door (ex-)studenten en wekelijks overal in Utrecht aangeplakt. Het was een blad, dat graag publiceerde over onder andere misstanden door en acties tegen huisbazen, bedrijfsleiders, het gemeentebestuur, de regering en Amerikaanse ‘imperialisten’. De Muurkrant was anoniem, alleen de plaats waar een kopijbus stond (Jongerencentrum de Kargadoor) was bekend.

In 1971 werd de Stichting Vrije Sentra (SVS) opgericht met de secties milieu (de Kargadoor), onderwijs en politieke kultuur (RASA) en anti-imperialisme en welzijn (de Raadskelder).[7]. De SVS werd in 1984 geliquideerd. Vanaf dat moment moest de Kargadoor het zonder overheidssubsidie zien te redden. 

Op 31 januari 2010 vierde de Kargadoor haar 40-jarige bestaan aan de Oudegracht waarbij de grote zaal werd omgedoopt tot de Sonja van der Gaastzaal naar de voorzitter van de Robert Baelde-stichting van waaruit de Kargadoor ontstond.

Bronnen, noten en/of referenties Het Utrechts Jongerencentrum de Kargadoor te Utrecht Het Utrechts Archief Van Duinen gelooft in MASSA, Utrechts Nieuwsblad, 14 januari 1967, blz 11 Het Utrechts Archief, Het nieuwe gebouw van het cultureel centrum de Kargadoor Het Utrechts Archief, De demonstratie tegen milieuvervuiling, georganiseerd door de Actie Strohalm De Utrechtse Muurkrant en de vrijheid van meningsuiting Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Archief Muurkrant Utrecht Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Archief Stichting Kasieno en Raadskelder (Utrecht)

Geef een antwoord