Ik kan er niets aan doen maar ik ben dolblij dat het volgende seizoen van de Haagse soap “wat een gaaf land” eindelijk is begonnen. Voor het zomerreces was het spannend en het seizoen eindigde met meer cliffhangers dan GTST ooit bij elkaar heeft verzonnen.

landsbelang? persoonlijk belang?

Is Omtzigt op tijd beter? Wordt het over links? Komen Sigrid en Mark verliefd terug van hun schrijfworkshop? Wordt het een meerderheids- of een minderheidskabinet of gaan we gewoon weer naar de stembus.? Congressen, samenwerkingen. Partijbelang?, Landsbelang? Persoonlijk belang?

Nu na een week nieuwe afleveringen is er al veel duidelijk geworden. Pieter Omtzigt is beter genoeg om als solist het Haagse kaartenhuis verder te ontmantelen, dat wordt smullen. De gezamenlijke zomer hebben hoofdrolspelers Sigrid en Mark geen zak dichter bij elkaar gebracht. Sigrid weet waar Mark toe in staat is, als hij zijn aanstekelijke lach aanzet en hij, samen met boekhouder Wopke, aanstuurt op een minderheidskabinet, dat zij de Judas van progressief Nederland wordt. Dan wordt D66 de volgende PvdA . Vraag Liliane Ploumen maar eens leuk het is om het landsbelang volgens Mark te dienen.

met je rubberlaarzen naar overstroomd Limburg

Wat ik de 800 voorlichters, die ook verantwoordelijk zijn voor het script van de serie, wel kwalijk neem, is dat het verhaal zich wel heel traag ontwikkeld. Mark heeft tijd zat. Ook als demissionair Minister President kun je namelijk gewoon nog net doen of je eigenlijk nooit afgetreden bent. Ook al pas je alleen maar op de winkel tot we een nieuwe President hebben, kun je gewoon met je rubberlaarzen naar overstroomd Limburg gaan om de President uit te hangen. De man die voor volk en vaderland is afgetreden, terwijl hij niets fout heeft gedaan en ernaar snakt om ons gave landje weer verder te loodsen naar grenzeloos geluk.

hoofdrol in een andere soap

Wat de scriptschrijver ook slecht doen is dat de cast te snel veranderd. Zo zit je midden in de verhaallijn over vliegvelden die open moeten en snelwegen die moeten worden verbreed en midden in het verhaal is minister Cora weg. Niet door ziekte of een auto-ongeluk, zoals we bij andere soaps gewend zijn, maar omdat ze de hoofdrol kon krijgen in een andere soap. Deze soap gaat over het binnen harken van milieusubsidies, ook spannend. Niet alleen Cora, nee de halve cast heeft geen zin om nog een half jaar te wachten en zijn vertrokken naar “functie elders”. Mark die ze allemaal bedankt voor hun loyaliteit aan het land en ze uitzwaait met de woorden:”succes, en we houden contact.”

De volgende Pim, Geert of Thierry ?

Ik weet zeker dat het een onvergetelijk seizoen gaat worden, vooral als het formeren van een minderheidskabinet ook niet lukt en we veroordeeld worden tot nieuwe verkiezingen. Wie weet hoeveel Premiersbonuszetels Mark krijgt zonder premier te zijn. Toch is ook hij bang voor de heilige Pieter Omtzigt. Wordt Pieter de volgende Pim of Geert of Thierry?Nee,niet wat betreft hun ideeën maar meer door met stip in de top drie terecht te komen van grootste partijen.

Het gevecht om de kijkcijfers kan beginnen

GTST krijgt het moeilijk deze winter. Het gevecht om de kijkcijfers kan beginnen. Mark kan wel denken dat hij een beetje de president kan uithangen omdat hij het toch weer wordt, maar dat is echt nog niet zeker. De Corona bonus is tegen die tijd wel op en de oude shit van toeslagen tot woningnood heeft niemand uit het script geschreven.

Hij heeft gelijk het is een “gaaf land” voor iedereen die vindt dat solidariteit en zorgplicht een uitstekend idee is, als de eigen zakken tot de rand gevuld zijn.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord