Dat de tijd steeds sneller gaat als je ouder wordt kan ik alleen maar beamen, maar dit jaar is letterlijk omgevlogen. Het WK voetbal is nog niet afgelopen en de kerstballen hangen alweer klaar om de geboorte van de verlosser te vieren.

Kerst is in de buurt

Niet alleen het WK in december verwart mijn interne klok, ook de bomen die nu pas hun bladeren verliezen (terwijl de sfeervolle kerstboomverlichting menig woonkamer in lichterlaaie zet) zetten me op het verkeerde been. Het enige waar ik enig houvast aan heb, is dat het nog donker is als ik mijn krantje lees en dat ik om drie uur ’s middags de lichten aan doe. Dit is de duidelijkste aanwijzing dat Kerst in de buurt is.

Toch wordt dit een Kerst die we ons nog lang zullen herinneren, omdat de veranderende wereld nu ook knaagt aan ons meest heilige feest. Dit jaar wordt het feest behoorlijk verprutst door Poetin. Door de hoge energiekosten en de inflatie wordt het voor veel gezinnen een andere Kerst dan vorig jaar.

Alle bling-bling is op black friday al geregeld

Voor de ene helft van ons gave landje verandert er weinig. Van het Rijkskadootje van 190 euro ligt de vriezer vol met varkenshazen en handgemaakte bouillabaisse. De boom heeft dit jaar speciaal voor de slachtoffers van de oorlog gele en blauwe ballen, dus zeg nou niet dat het ontbreekt aan engagement. De bubbels zijn in huis, en de in goud verpakte cadeaus vol gadgets en bling-bling hebbedingetjes waar niemand om heeft gevraagd, zijn al op black friday geregeld. Het was even schrikken bij de pinautomaat maar het is toch gelukt, deze Kerst wordt weer precies als vorig jaar. Misschien ligt de overbuurman aan het figuurlijke gas omdat hij het letterlijke gas niet meer kan betalen, maar bij ons is alles okay. Gordijnen dicht en kaarsjes aan: “We boffen maar”.

Niet wachten tot Jezus jarig is

Voor de overbuurman is het even niet zo boffen. De 190 euro is verdampt in de extra lasten. Bij hem staat de vriezer uit om stroom te besparen. Zoals ieder jaar wordt de gourmetset uit het stof gehaald, maar deze keer niet voor het uitgebreide pakket met biefstuk en garnalen. Dit jaar alleen mini hamburgertjes en onbeperkt stokbrood met knoflooksaus. Op een paar tweedehands puzzels na zijn alle cadeaus dit jaar van wol en al twee dagen voor kerst uitgepakt. Je gaat
natuurlijk niet met koude voeten op de bank zitten te wachten tot Jezus jarig is, als je weet dat er onder de kerstboom wollen sokken liggen. Kijken met het hele gezin naar “Home Alone” en je gezegend voelen dat je niet alleen thuis bent, maar dat je elkaar hebt.

steeds minder mengen

Beide groepen zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden in de supermarkt. De ene groep loopt in marstempo door de supermarkt heen en gooit alle etiketten die er gezellig en gezond uitzien in zijn kar, tot er niets meer bij kan. Het maakt niet uit wat het kost, de pinpas lacht erom. Je ziet ze wel steeds minder in het straatbeeld omdat ze over het algemeen alles laten bezorgen en zich steeds minder mengen.

De andere groep loopt paniekerig door de winkel heen en scant alle aanbiedingen om daarna te beslissen welke het gaan worden. Ze staan zwetend bij de kassa, bang dat hun hoofdrekenknobbel ze in de steek heeft gelaten en er gekozen moet worden welke boodschappen het kerstdiner niet zullen halen.

lange zure winter

Voor de ene helft is Kerst een momentje om terug te kijken op een gaaf jaar dat weer voorbij is gevlogen, voor de andere helft zijn deze feestdagen het laatste zoet voor een lange zure winter.

Toch wil ik deze column graag en beetje positief eindigen met een oude Chinese wijsheid: “Een kutjaar is net zo snel voorbij als een goed jaar.”

Zalig Kerstfeest.

Jan van Piekeren

Straatnieuws.nl

Geef een antwoord