De Romeinen wisten het al, om het volk en de slaven een beetje gemotiveerd te houden, moest je zorgen voor een volle maag en genoeg vermaak. “Brood en spelen” is al tweeduizend jaar het recept voor voorspoed en geluk.

Brood is nog steeds brood

Wat “brood” betreft is er eigenlijk geen zak veranderd. Het graan werd rond de jaartelling, misschien niet door Monsanto gemanipuleerd en was een stukje platter, maar brood is nog steeds brood. Vooral “spelen” heeft grote veranderingen doorgemaakt. In het Colosseum in Rome vochten de gladiatoren nog met leeuwen om het publiek een beetje te vermaken. Dat de verliezer het loodje legde hoorde er gewoon bij, en zorgde er iedere zondag weer voor dat de wave door het stadion ging.

Publiek vermaken zonder dat er doden vallen

Gelukkig hebben we sindsdien veel geleerd, en hebben we ons via vele bloedige omwegen als mens zo ver ontwikkelt dat we de leeuw hebben vervangen door een voetbal, die twee teams van 11 individuen bij elkaar tussen twee palen en onder een lat door moeten schoppen of koppen.

In de beeldvorming een stuk vriendelijker en een moedige poging om het publiek te vermaken zonder dat er doden vallen. “Voetbal” door God gezonden als ultieme poging om de wereld te verbinden en alle verschillen te laten verdwijnen. We haten elkaar, maar we houden allemaal van dezelfde bal en dat is een mooi begin voor meer begrip. Voor een doodschop word je zelfs het veld uitgestuurd en mag je de volgende wedstrijden niet meer meedoen, humaner kunnen we het niet maken

Het vrije woord tegen de As van het Kwaad

Even alle problemen parkeren en lekker een potje voetballen zit er dit jaar, tijdens het WK in Qatar helaas niet in. Michels zei het al: “Voetbal is oorlog.” Stammenoorlogen tussen supporters, als gladiatoren gekleed en oorlogen tussen landen die op het veld worden uitgevochten, zoals de Verenigde Staten tegen Iran; het vrije woord tegen de as van het kwaad.

Ik vond het schrijnend dat de Amerikanen met de hand op de borst luidkeels het volkslied meezongen, terwijl het Iraanse team bang was dat hun familie zou worden opgepakt als ze hun lippen niet zouden bewegen tijdens het spelen van hun volkslied.

Polonaise lopen

Reken maar dat alle beelden die de hele wereld overgaan invloed hebben op de Geopolitiek. Zoals in China, waar de wedstrijden niet live worden uitgezonden maar met een vertraging van 10 minuten, zodat de de staat ervoor kan zorgen dat de eigen bevolking niet, vanuit hun huisarrest, kan zien dat de rest van de wereld allang weer de polonaise aan het lopen is.

Ik denk dat er steeds meer landen zijn die blij zijn als ze het eindtoernooi niet halen, om de rust in eigen land te bewaren.

zak met appels te schillen

Gas en geld winnen het van sportiviteit en principes. Zelfs de voetbalregels worden aangepast om de gastheer niet te veel in verlegenheid te brengen. Als je met een band de wereld wilt laten zien dat ieder mens telt, krijg je een gele kaart. FIFa-paus Infantili woont bij de Emir om de hoek, omdat de Zwitserse Justitie nog een zak met appels met hem te schillen heeft.

Tijd voor een nieuwe sport

Nee, het gaat echt lekker met “brood en spelen”. Waarschijnlijk is het een universele wet en wordt sinds de Romeinen ons “spelen” al misbruikt om ons eronder te houden of de waarheid een beetje mooier te maken dan hij was. Ik ben bang dat het met voetbal niet meer goed komt. We hebben een nieuwe sport nodig, die de hele wereld zal verbinden.

Ik dacht zelf aan pingpongen.

straatnieuws.nl

Geef een antwoord