Ook deze column schrijf ik binnen omdat het in de tuin gewoon te heet is om mijn gedachten aan de gang te houden. Een paar maanden een overdosis aan Vitamine D doet ons toch een heel klein beetje vergeten, dat we een winter tegemoet gaan waar we het net zolang over zullen hebben als over deze zomer. Om in deze roerige tijden toch een klein beetje armslag te hebben – om na twee jaar Corona en de oorlog in Oekraïne, eindelijk weer eens een beetje te leven – zijn we massaal vergeten ons voorschot op de energierekening te verhogen.

“Help Nederland de winter door”

Ik ben bang dat heel veel mensen die iedere maand automatisch hetzelfde bedrag van hun rekening af zien gaan voor hun gasverbruik denken dat ze goed bezig zijn. Maar het voorschot heeft niets te maken met het bedrag dat begin volgend jaar moet worden afgerekend voor het werkelijke verbruik. Dat voorschot is bijna prehistorisch te noemen als je het vergelijkt met de gasprijs van een jaar geleden. Kreeg je verleden jaar nog een paar centen terug, dan kan het zomaar zijn dat er over dit jaar drie maanden huur moet worden bijbetaald.

Er zullen zoveel mensen van het gasnet worden afgesloten en met drie vesten over elkaar in hun huizen zitten, dat John de Mol na “Help de Polen de winter door” en “Help de Russen de winter door” eindelijk kan uitpakken met een daverende inzamelactie; “Help Nederland de winter door.” Rob Jetten heeft in één klap alle klimaatdoelen gehaald.

60 euro leefgeld per week

Met die 10 procent verhoging van het minimumloon, die vanaf januari wordt verwacht, ga je het nieuwe tarief vanaf 1 januari 2023 echt niet betalen, laat staan een haalbare afbetalingsregeling treffen voor het godsvermogen dat het voorschot even niet dekte. Niemand weet hoe groot de groep is die nu al weet dat het gaat eindigen bij de schuldhulpverlening en 60 euro leefgeld per week, en die nu gewoon nog probeert te genieten van het mooie weer en de laatste warmte zonder dekens.

Nu de pinpas het nog doet

Nu de pinpas het nog doet, gezellig met het hele gezin naar de F1 in Zandvoort, een midweekje zingeving in een zweettent of een festival waar je moet zijn geweest. En volgend jaar……volgend jaar is nog ver weg. Vergeleken met vandaag, morgen of volgende week is volgend jaar nog een eeuwigheid weg. (Ik had natuurlijk ook kunnen schrijven over vier maanden, maar omdat ik bang ben voor paniek en de daarbij behorende rellen, leek het mij voor mijn eigen veiligheid ook beter om het over volgend jaar te hebben.)

bidden dat de Elfstedentocht “niet”doorgaat.

De energieleveranciers doen natuurlijk hun stinkende best om ervoor te zorgen dat straks niet de meeste klanten op de afdeling wanbetaling komen te liggen. Ze waarschuwen hun klanten op de energierekening over het werkelijke verbruik, callcenter-medewerkers bellen, tijdens het eten, iedereen op om een grotere ramp te voorkomen. De respons blijkt zorgwekkend.

Volgend jaar

Het wordt de eerste winter dat we bidden dat de Elfstedentocht *niet* doorgaat, dat we hopen dat de boerenkool niet te vreten is omdat de vorst er niet overheen is geweest. Het wordt voor heel veel mensen een winter waar nog flink over zal worden nagepraat, tijdens de snikhete zomer van….volgend jaar.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord