Als je deze column kunt lezen dan mag je ervan uitgaan dat je de feestdagen hebt overleefd, gefeliciteerd. Misschien heb je deze keer nog meer Rennies nodig gehad om de realiteit weg te spoelen, ben je nog steeds aan de schijterij van de overdosis met krenten, rozijnen en calorieën gevulde oliebollen.

Alle zielepoten krijgen er 10% bij

Na het bizarre jaar 2022 hebben we echt alle reserves uit de kast moeten halen om in de feeststemming te komen, en te kunnen proosten op een ‘Gelukkig Nieuwjaar’. We zullen het in 2023 vooral moeten hebben van de kleine gelukjes, met de oorlog in Oekraïne, de geopolitieke stront en de opwarming van de aarde is het grote geluk een beetje uit het zicht geraakt.

Het jaar begint gelijk spannend. Eind van deze maand zullen we weten wat het knoppen draaien van onze roergangers in Den Haag eenieder gaat helpen om weer eens rond te komen. Alle zielepoten krijgen er 10% loon bij, het minimum loon gaat naar 12 euro per uur en de uitkeringen worden aan het minimumloon gekoppeld.

80 cent extra voor de boodschappen

De kilometervergoeding gaat van 0,19 naar 0,21 cent en als je minder dan 73.000 euro per jaar verdient dan betaal je vanaf 1 januari geen 37,07% inkomstenbelasting meer, maar nog slechts 36,93%. Deze gigantische belastingaanpassing levert bij een inkomen van 30.000 euro toch mooi een belastingvoordeel op van 40 euro per jaar, 3,33 euro per maand of 80 cent extra per week voor de boodschappen.

Er gaat nog veel meer veranderen. Zo gaan de kosten voor de kinderopvang iets omhoog, maar ook de kinderbijslag. De hypotheekaftrek gaat naar beneden maar de belasting op woningbezit gaat ook naar beneden. De jubelton is voorbij en het energieplafond gaat in. Ik ben bang dat Rutte & Co zelf ook nog niet precies weet hoe alle veranderingen netto-netto zullen uitpakken en of de groep die het het hardste nodig heeft ook het meest wordt ontlast.

BTW zonnepanelen naar 0%

Nu we allemaal weer geld over gaan houden aan het eind van de maand heeft onze regering het investeren in een groene toekomst tot zijn kerntaak gemaakt. De BTW op zonnepanelen gaat van 21% naar 0%, terwijl de BTW op voedsel verlagen van 9% naar 0% in de uitvoering niet is gelukt, hebben onze beleidsmakers toch nog ‘een geitenpaadje’ weten te vinden voor zonnepanelen.

Om de CO2-uitstoot van Schiphol te verminderen wordt de vliegbelasting verhoogd van 7,95 naar 26,43 Euro, waardoor een dagje shoppen in Barcelona dik 18 euro duurder wordt, daar gaat het klimaat zienderogen van opknappen.

Tweedehands kleding

Als je dit jaar nou echt iets wilt doen voor de wereld en je eigen portemonnee, heb ik nog wel een paar tips voor je die meer opleveren dan een belastingvoordeeltje van een paar euro per maand. Ik koop al jaren zoveel mogelijk kleding en schoenen tweedehands, wat zeker 50 euro in de maand scheelt. Boodschappen doen met een lijstje scheelt je minimaal 20 euro snaai in de week en een pot dure afvalpillen, maagverkleining of personal trainer om de vetjes weer kwijt te raken.

Huis vol zinloze spullen

Het beste voornemen dat je dit jaar kunt nemen, is je bij iedere potentiële aankoop de vraag te stellen: “heb ik het nodig?” of “wil ik het hebben?”. Je zal merken dat de voorpret hetzelfde is, maar dat je huis niet verder uitpuilt van de zinloze spullen, die het leven hooguit voller maar zeker niet gelukkiger maken.

Gelukkig kost ook in 2023 van elkaar genieten en voor elkaar klaar staan nog steeds helemaal niets.

Heb het goed!

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord