Ik kan er niets aan doen, maar ik merk dat het afscheid van de zomertijd me ieder jaar zwaarder valt. Terwijl ik al alle zeilen bij moet zetten om de korter wordende dagen te accepteren, zonder mijn goede humeur te verliezen, gaat tijdens de herfst ook nog eens de wintertijd in.

liever kaarsen op het terras

Misschien heeft het iets met leeftijd te maken, maar het moment dat de klok terug wordt teruggedraaid en het plotsklaps een uur eerder donker wordt, voelt als een soort terreuraanslag op mijn mentale welbevinden. Als de wintertijd ingaat ligt de “winterdip” op de loer. Terwijl veel mensen lyrisch worden over de lange donkere avonden, gezellig de gordijnen dicht, kaarsjes op tafel, knapperende haardvuurtjes en rode wijn, verlang ik in november al naar de dag dat de klok weer een uur vooruit gaat. Ik ben ook gek op kaarsen en gezelligheid, maar dan toch liever buiten op het terras, in een korte broek en op teenslippers, in plaats van binnen met de verwarming aan.

winter zonder winterjas

Je zou eigenlijk verwachten dat het door de opwarming van de aarde juist minder zou moeten worden. De kans op een strenge koude winter wordt ieder jaar kleiner. Het is allang niet meer zo dat je de hele winter een winterjas nodig hebt. De kans dat je met kerst kunt barbecueën is groter dan dat hij wit zal zijn. Het heeft bij mij ook niet veel met temperaturen te maken. Ik vind het ook heerlijk om op een zonnige koude winterdag een boswandeling te maken, rozig warme chocomelk te drinken met een wolkje bruine rum om de bloedsomloop flink op te stoken. Maar mag het de dag erna dan gewoon weer tot tien uur ‘s avonds licht zijn, zodat we lekker buiten, in de tuin, kunnen eten en genoeg Vitamine-D kunnen tanken.

Geen woord over rookworsten en gordijnen dicht

Zoals Van Kooten en de Bie al zeiden is “psychisch vaak fysisch” . Door te weinig licht maak je te veel melatonine aan, het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Vooral blauw licht remt de productie van het hormoon waardoor je echt wakker wordt. Blauw licht zit in de winter vooral in de zonsopgang, dus je moet er wel wat voor over hebben. Je kunt natuurlijk ook een blauwe energielamp in huis halen dan kun je gewoon blijven liggen.

Op het internet barst het van de goede tips om glansrijk het voorjaar te halen; blijf bewegen, ga veel naar buiten, eet gezond, slik zoveel vitaminesupplementen als je kunt binnen houden en ga vroeg naar bed. Gouden tips die variëren van mediteren tot het drinken van Sint-Janskruidthee. Geen woord over rookworsten, stampotten en de gordijnen dicht.

als de gemiddelde beer een winterslaap houden

Weet je waar ik eigenlijk het meest van in een dip raak is dat ik in november verlang naar april. Hoe bizar kan het zijn. Het leven gaat al als een raket. Steeds sneller gaan de jaren en terwijl ik me daar zeer bewust van ben, ga ik ook nog eens verlangen dat er weer vijf maanden voorbij zijn. Het lijkt me toch niet de bedoeling dat ik mijn eigen herfst en winter een soort parttime leven ga leiden en als de gemiddelde beer een winterslaap ga houden.

zingend door het donker heen

Nee, vooral niet opgeven en zoveel mogelijk leuke dingen blijven doen. En wat dat betreft zou deze winter wel eens een hele goeie kunnen worden. We kunnen eindelijk weer spelen en met publiek. Niet als vorig jaar streamend door de winter heen, maar weer met z’n allen zingend door het donker heen.

Ik verheug me d’r nu al op.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord