Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen werd weer eens schrijnend duidelijk dat een normale werkweek er in de politiek niet meer in zit. We komen nog twee partijen te kort voor een complete voetbalcompetitie. 16 partijen die, in twee werkdagen van 14 uur, het achterste van hun tong laten zien en zich allemaal profileren als de vertegenwoordiger van de stille meerderheid.

de schreeuwende minderheid

Wie die zwijgende meerderheid is weet eigenlijk niemand. Het wordt te pas en te onpas gebruikt om kritiek te pareren en iedereen die wel van zich laat horen te marginaliseren. Niet de schreeuwende minderheid maar de zwijgende meerderheid bepaalt wie er in het torentje zit.

wie zwijgt stemt toe

Marx Rutte heeft er nog een extra draai aan gegeven. Volgens hem is de zwijgende meerderheid, het optimistische deel van de bevolking, die zich niet laat pakken door het pessimisme van de populisten. Immers, wie zwijgt stemt toe.

filmpje voor internet

Zo wordt de meerderheid dus voor elk willekeurig karretje gespannen, maar blijft de kar van de democratie in de modder steken. Dat deze meerderheid allang niet meer zwijgt, maar binnen zijn eigen bubbel wel degelijk zijn mening geeft, is juist de reden dat de tweede kamer bijna uitpuilt van de verschillende fracties. FvD en de PVV weten dit allang.. Daarom zijn ze tijdens de begrotingsdebatten van afgelopen week helemaal niet bezig met de inhoud. Zij weten als geen ander dat er geen hond kijkt naar 14 uur debat, dus zijn ze vooral bezig dat hun bijdrage een goed filmpje oplevert om het internet op te schieten.

de PR machine van de onvrede

Als een ware nieuwsredactie wordt ‘s morgens op het partijbureau al beslist welke boodschap het debat moet opleveren. Er wordt geknipt, geplakt en beslist welke quotes nog nodig zijn om het verhaal rond te krijgen. Nu is het alleen nog maar zaak om tijdens de debatten (het maakt niet uit wanneer), deze quotes de kamer in te boeren en de PR machine van de onvrede, heeft weer een jerrycan vol met olie om op het vuur te gooien.

doodslag van Sinterklaas

Wilders die alleen maar bezig was met zijn veroordeling voor de “minder, minder” opmerking, terwijl rapper Akwasi niet wordt vervolgd voor het mishandelen van Zwarte Piet en de poging tot doodslag van de fantasiefiguur Sinterklaas. Of wat dacht je van de zeer positieve bijdrage van Thierry Baudet, die eindelijk de langverwachte doorrekening had gemaakt van de extra CO2 uitstoot van vluchtelingen, die bij ter Apel het land binnenkomen. Het maakt niet uit of het klopt, de zwijgende meerderheid van FvD smult ervan.

stemplicht in 1970 afgeschaft

Als je de meerderheid echt een stem wilt geven dan moet je ervoor zorgen, dat iedereen verplicht wordt om één keer per vier jaar niet te zwijgen. Dat noem je stemplicht. Toch zijn er wereldwijd maar 27 landen waar de stemplicht, de norm is. In Nederland is de stemplicht in 1970 afgeschaft. Het lijkt er dus meer op dat de politiek helemaal niet zit te wachten op een “meerderheid”, die zijn stem laat horen. Het is als politieke partij natuurlijk heerlijk om te kunnen zeggen dat jij iedereen, die zijn bek niet open doet, een stem geeft. Het gaat allang niet meer om de inhoud maar om de emotie.

ook voor C. al gepokt en gemazeld

Dat deze strategie succesvol is weet onze grote roerganger Marx Rutte als geen ander. Ook voor C. was hij al gepokt en gemazeld. De afgelopen vier jaar in het torentje heeft hij echt niet te danken aan de zendtijd voor politieke partijen. Een avondje zomergasten en het veroordelen van een emotionele demonstratie van Turkse medelanders in Rotterdam, levert meer stemmen op dan een kruiwagen vol met flyers en argumenten.

Volgens mij zijn er trouwens veel meer zwijgende minderheden dan meerderheden.

Lang leve democratie.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord