Door C. zou je bijna vergeten dat we nog een paar probleempjes hebben, die we de afgelopen 40 jaar al hadden moeten oplossen. Het terugdringen van de CO2 uitstoot is niet alleen een internationale afspraak, maar ook van levensbelang voor toekomstige generaties, onze eigen kinderen en kleinkinderen.

bontjassen en wollen sokken

Het is alweer een jaar geleden dat onze boeren voor de eerste keer het Malieveld omploegden om te protesteren tegen de voorstellen van het kabinet, voor inkrimping van de veestapel, vooral in de buurt van natuurgebieden. Ze waren kwaad dat hun 12 miljoen varkens, 3,8 miljoen runderen, 100 miljoen kippen, 0,5 miljoen geiten en een paar miljoen overige dieren, die worden gehouden voor bontjassen en wollen sokken, de schuld kregen voor het stilleggen van de bouw.

scheiden van poep en pies

Nu wordt er alweer een jaar gepolderd over ander voer, het scheiden van pies en poep en andere marginale veranderingen om door te kunnen op de oude voet. Het aantal varkensbedrijven krimpt inderdaad, maar het aantal varkens bij de overblijvers neemt toe. De boer geeft ons de schuld dat we niet meer willen betalen voor onze karbonades en wij geven de supermarkten de schuld, die te veel macht hebben.

burgeroorlog

Ik ben bang dat we er op deze manier niet uit gaan komen. Het wordt echt tijd voor out of the boks oplossingen om de schuldvraag te vermijden. Nieuwe ideeën om de planeet te redden zonder een burgeroorlog te veroorzaken.

35 miljoen huisdieren

Wat ik mis in de hele discussie zijn onze huisdieren. In 4 miljoen huishoudens hebben we in totaal zo’n 35 miljoen huisdieren. Natuurlijk zitten daar een hoop goudvissen en parkieten bij, maar ook een dikke 4 miljoen honden en katten.

uitgebalanceerde maaltijd

Vroeger at de gemiddelde hond of kat gewoon wat de pot schafte, maar dat is tegenwoordig dierenmishandeling. De tijd dat je de hond in de pot kon vinden, hebben we allang achter ons gelaten. Nee, onze trouwe viervoeters hebben net als wij recht op een uitgebalanceerde maaltijd, waar hun vacht van blijft glimmen en de neus lekker nat blijft. Voor de jonge hond krachtvoer en voor de oude iets zachtere brokken met extra ingrediënten tegen ouderdoms kwalen.

SUV naar Malaga

De CO2 af druk van een gemiddelde hond is hetzelfde als met een SUV naar Malaga rijden. Van alle dieren die in Nederland naar de slachthuizen wordt gebracht is misschien wel 20% voor onze huisdieren. We eten zelf steeds meer soja-schijven, die naar een hamburger smaken en vegaballen zonder gehakt, terwijl we voor onze trouwe vriend een biefstukje in huis halen.

1- huisdier politiek

Als we allemaal zouden stoppen met het houden van huisdieren, zijn de Parijs doeleinden alweer een stuk dichter bij en kunnen we morgen weer 130 rijden. Misschien moeten we, net als in China zeer succesvol is geweest, overgaan op een 1-huisdier politiek. Maximaal één huisdier per huishouden en dan het liefst een dier dat geen vlees hoeft te eten. Voor katten wordt dat lastig. In vlees zit Taurine een stofje dat katten zelf niet aanmaken en uitsluitend in vlees zit. Honden gedijen prima op vegetarisch eten. Het enige nadeel is dat ze wat dunner poepen, wat betekent dat ze vaker moeten worden uitgelaten.

win-win-win situatie

Als we stoppen met huisdieren is dat een win-win-win situatie. De veestapel krimpt, de boeren kunnen gewoon doorgaan met het verzuren van het landschap. We hebben geen vervuilende fabrieken meer nodig om de brokken te maken en de grootste winst is er voor de huisdieren zelf.

Het is wel een stuk minder gezellig in huis, maar zonder huisdieren hebben we in elk geval een stuk minder dierenmishandeling.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord