Het nieuwe coalitieakkoord dat onze Mark onder luid applaus van de VVD fractie voor de vierde keer op de troon zet, voelt als een mes in de rug voor “het Straatnieuws”. Zoals het er nu uitziet heeft de krant echt zijn langste tijd gehad. Het akkoord is er duidelijk over.

kan de laatste dakloze het licht uit doen

Onze Haagse visionairs hebben zich voorgenomen om bovenop de 100.000 woningen, die we gaan bouwen om ervoor te zorgen dat kinderen voor hun pensioen op zichzelf kunnen wonen. Daar boven op gaan ze ook nog 15.000 tijdelijke woningen per jaar realiseren voor statushouders en daklozen. Alles bij elkaar hebben we zo’n 70.000 van deze tijdelijke behuizingen nodig en daarna kan de laatste dakloze het licht uitdoen bij de dagopvang en kan iedere statushouder eindelijk beginnen om zo snel mogelijk Nederlander te worden.

ergens in een godsverlaten polder

Het wordt een bittere pil voor de honderden vrijwilligers, die zich jarenlang hebben ingezet om de dakloze medemens te voorzien van bed , bad en brood. Ze zullen een andere hobby moeten zoeken waar ze een goed gevoel van krijgen. Terug naar de padvinderij of toch gewoon weer ouderwets op zoek naar oude vrouwtjes, die de straat over willen steken. Bedankt voor alles maar mensen zonder eigen voordeursleutel is bijna verleden tijd.

Om deze aantallen te halen zullen vooral bestaande kantoorgebouwen en bestaande gebouwen worden omgetoverd tot woonruimtes. Appeltje, eitje. Zo’n 9% van al onze kantoren staan leeg, samen goed voor 3,5 miljoen m2 en daar heb ik nog niet de miljoenen m2 bijgeteld, die door het nieuwe thuiswerken aan het ontstaan zijn. Als we alle leegstaande gebouwen, bewoonbaar maken, dan hoeven we niet nog een zielloze nieuwe stad te bouwen, ergens in een godverlaten polder, waar geen hond naartoe wil worden gedeporteerd.

eigenlijk maar de helft waard

Dat 1 op de 10 kantoorpanden leegstaan is niet van na Corona. Al decennia lang is de situatie niet echt anders. Het bedrijfsleven zou het graag anders zien maar aandeelhouders houden er niet van als de dividend lager wordt omdat er een herwaardering in de boeken nodig is, die op de winst drukken.

Ik ben geen boekhouder maar ik weet nog net dat gebouwen links op de balans staan en de winst rechts. Logisch dat je niet verteld dat je gebouwen eigenlijk maar de helft waard zijn omdat ze leegstaan en langzaam wegrotten of bewoond worden door drie anti-krakers die geen oog dicht doen omdat het gebouw gewoon eng groot is.

geen woning geen kroning

Toch hebben we ooit een geweldige manier verzonnen om de ondernemers te helpen; kraken. Ik weet het kraken klinkt wel erg seventies, en minstens één koningin geleden. Toen Bea trouwde met knuffelduitser Claus, had je nog genoeg krakers in Amsterdam om voor het nodige vuurwerk te zorgen tijdens de bordesscene. “Geen woning geen kroning” was wel duidelijke taal om de vinger op de zere plek te leggen.

het gebouw staat er al

Sorry dat ik me even liet grijpen door oud sentiment. Ik vergeet steeds dat we helemaal niet meer hoeven te kraken of actie te voeren om de miljoenen leegstaande m2 “dak boven je hoofd” een woonbestemming te geven. Ja, want de nieuwe Rutte, Rutte 4, heeft visie. Gebouwen die er al staan en aangepast worden is minder stikstofgedoe, geen gezeik met bouwvergunningen, het gebouw staat er al. .

gewoon afschrijven die hap

Onze visionaire MP weet dat hij zich geen valse beloftes meer kan veroorloven. De beloofde 100.000 woningen per jaar met een zwaar te kort aan bouwvakkers, is onmogelijk als je niet de leegstand meters gaat gebruiken. Er zijn 100.000 woningen te scoren in lege gebouwen. Mark weet als liberaal met visie, dat wonen een grondrecht is, dus de aandeelhouders hebben lang genoeg geprofiteerd van de boekhoudtrucjes. Gewoon afschrijven die hap voordat slopen duurder wordt dan bijdragen aan de wooncrisis.

Bij het Straatnieuws hebben we echt geluk gehad dat onze “nieuwe” leiders,

een man met ballen

nu pas aan de kantoorgebouwen beginnen. Als Rutte 1 er aan was begonnen, had de krant allang niet meer bestaan. Dan waren de daklozen al jaren geleden op geweest. Nee, we hebben echt mazzel gehad.

Deze keer, de vierde keer, wordt echt anders. Mark gaat bewijzen dat hij geen geschiedenisleraar is, die lekker kan lullen en wijzen, maar een man met ballen, die de dakloosheid in Nederland spuugzat is.

Al het goede voor 2022, blijf gezond en geniet van het nieuwe leiderschap.

We zullen zien wie eerder weg is; Het Straatnieuws of Dhr. Rutte.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord