Dat we 2020 niet zo snel zullen vergeten staat als paal boven water. Nog even en we hebben het eerste jaar in “het nieuwe normaal” achter de rug.

flinke schuit

Ja, time flies also when you’re not having fun. We zitten alweer een jaar met z’n allen in hetzelfde schuitje. Het is een flinke schuit want volgens onze roergangers in Den Haag zitten we er allemaal op.

mammoettanker of modderschuit

Ik wil niet ons, na 40 jaar, teruggevonden solidariteitsgevoel meteen kielhalen maar ik heb in mijn eigen omgeving een kleine enquête gehouden en het is me opgevallen dat “de schuit” er niet voor iedereen hetzelfde uitziet. De antwoorden variëren van een mammoettanker, die tien kilometer nodig heeft om af te remmen tot een modderschuit waar de meesten aan de rand hangen om niet te verzuipen. De oudjes komen hun woonboot niet af en de jongeren spreken af op de zuipschuit.

bakfiets vol met toekomst

Als je bejaarde ouders nog leven is het een andere pandemie dan als ze er nog wel zijn. Als je niet thuis kunt werken en geen kinderen hebt is het een andere dan als je wel een bakfiets vol met toekomst hebt en ondertussen bezig bent om online je targets te halen.

grote rubberboor

Het is eigenlijk een soort toverschuit. Als de besmettingscijfers laag zijn en we varen op een kabbelende zee is het een cruiseschip waar het Casino, de bars en de restaurants gewoon geopend zijn. Als de besmettingsgolven hoger worden veranderd het passagiersschip langzaam in een hele grote rubberboot, waar we met het hele volk Lampedusa mee proberen te bereiken.

met vier kinderen in een kajuit

Ook als ons schuitje een prachtig cruiseschip is, beleven alle opvarenden de pandemie toch anders. Het is de afgelopen maanden wel duidelijk geworden dat het wel belangrijk is welke accommodatie je kunt betalen. Ondanks dat C. geen onderscheid maakt in hoeveel keer modaal je iedere maand binnen harkt, is er toch een groot verschil of je met vier kinderen in een kajuit zit, zonder ramen, drie lagen onder de waterlijn of dat je een suite hebt, die grenst aan het zonnedek.

Olga Commandeur

Als je drie keer per dag hutje mutje moet wachten in de rij voor het lopende buffet is de kans op besmetting vele malen groter dan de mensen die geld hebben om de maaltijd op hun suite te laten bereiden. Het is echt wel een verschil of je net genoeg ruimte hebt om ‘s morgens met Olga Commandeur mee te bewegen of je wandelt naar je eigen gym. De een groeit dicht door de C. kilo’s en de ander huurt een personal trainer.

de ziekenboeg is vol

Kapitein Rutte staat op de brug en verteld alle opvarenden regelmatig via de intercom dat de ziekenboeg het aantal C. patiënten maar net aankan en dat er voor passagiers, die een been zouden breken tijdens de yogales helaas geen bed meer aanwezig is. Voor de mensen op het zonnedek is er, uiteraard voor eigen rekening een verpleegster in te huren.

navigeren naar het licht

Kapitein Mark begrijpt als geen ander hoe de mensen op de laagste dekken lijden onder de maatregelen om het schip de tunnel door de navigeren tot helemaal aan het eind, waar “het licht” is.

22.000 gezinnen

Hij heeft veel geleerd van alle mensen die door zijn beleid buiten de boot zijn gevallen. De 22.000 gezinnen die van een kajuit met een raam genadeloos de kelder in zijn gewerkt. Nee, sinds we C. hebben, heeft onze Mark visie.

Tunnelvisie.

Jan van Piekeren

straatnieuws.nl

Geef een antwoord